1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Kazakhgate: Belgia denunţă "intervenţia inacceptabilă" a Franţei în dosar

Franţa a intervenit într-o manieră 'inacceptabilă' în 2009-2010, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, în cadrul procedurilor judiciare lansate în Belgia împotriva unor oligarhi kazahi, a concluzionat vineri, după 16 luni de investigaţii, comisia de anchetă parlamentară belgiană în dosarul cunoscut sub numele de 'Kazakhgate', relatează AFP.

31 mar, 2018 | Agerpres

La acea vreme, Parisul a încercat o îmbunătăţire a relaţiilor cu Astana pentru a încheia contracte comerciale importante (elicoptere, echipamente feroviare etc.) de care au beneficiat mari companii franceze.

Fostul ministru de interne francez Claude Gueant a admis în mai 2017 în faţa comisiei de anchetă că preşedinţia franceză a intervenit pentru a găsi un avocat la Bruxelles care ar fi putut ajuta trei oligarhi kazahi - între care şi miliardarul Patokh Chodiev - implicat într-un caz de corupţie în Belgia.

'Comisia de anchetă consideră inacceptabil ca autorităţi străine să intervină, în orice fel, într-o anchetă judiciară în curs de desfăşurare în Belgia', se arată în raportul de aproape 500 de pagini dat publicităţii vineri.

Deşi denunţă o ingerinţă la nivel judiciar, raportul nu îi reproşează preşedinţiei Sarkozy (2007-2012) intervenţia sa în procesul legislativ belgian, acuzaţie formulată de unii oficiali şi dezminţită ferm de Claude Gueant.

Într-adevăr, activitatea avocaţilor belgieni ai trioului kazah - printre care şi fostul ministru liberal Armand De Decker - a condus, în aprilie 2011, la adoptarea de către parlamentul belgian a unei legi care lărgeşte spectrul de aplicare al 'tranzacţiilor penale' punând capăt urmăririi penale, de care cei trei oligarhi kazahi au profitat foarte rapid.

În iunie 2011, Patokh Chodiev a plătit, pentru el şi cei doi asociaţi ai săi de asemenea urmăriţi penal, o amendă de 23 de milioane de euro, care le-a permis să scape de un proces.

În paralel cu această anchetă parlamentară care s-a încheiat la Bruxelles, aşa numitul caz 'Kazakhgate' face obiectul unor procese judiciare în Franţa şi în Belgia.

La Paris, judecătorii încearcă să stabilească dacă semnarea contractelor cu Astana a avut ca rezultat plăţi ilegale de comisioane către intermediari. Mai multe persoane au fost inculpate, între care fostul consilier al lui Sarkozy, Jean-François Etienne des Rosaies, şi Catherine Degoul, un pilon al echipei de avocaţi ai oligarhilor kazahi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO