Ucraina acuză Moscova pentru scăderea tranzitului de gaze naturale destinate statelor din Uniunea Europeană prin conductele de pe teritoriul său

Volumul de gaze ruseşti care tranzitează prin Ucraina a scăzut miercuri, au indicat Moscova şi Kievul, autorităţile ucrainene explicând aceasta prin preluarea controlului de către ruşi asupra infrastructurii de gaze din estul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 11 mai 2022, 16:54
Ucraina acuză Moscova pentru scăderea tranzitului de gaze naturale destinate statelor din Uniunea Europeană prin conductele de pe teritoriul său

„Tranzitul a scăzut astăzi”, a declarat miercuri pentru France Presse Iuri Vitrenko, şeful societăţii energetice ucrainene Naftogaz, fără a oferi alte precizări.

Este pentru prima oară de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, când tranzitul de gaze este perturbat la ieşire, a indicat consiliera lui Vitrenko, Svitlana Zalişciuk.

Operatorul ucrainean de gazoducte OGTSOU a afirmat la rândul său, într-un comunicat, că grupul rusesc Gazprom a închis robinetul spre o ramură ucraineană a gazoductului după declaraţiile sale din ajun.

OGTSOU a avertizat marţi seara că nu mai poate asigura tranzitul obişnuit din cauza prezenţei forţelor ruse la instalaţiile din Sohranovka şi Novopskov, în regiunea Lugansk şi prin care tranzitează o treime din gazele ruseşti destinate Europei.

Acesta a denunţat „prelevări ilegale” din „gazele destinate tranzitului”, trimise – potrivit Kievului – spre teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei, fără a da cifre. Operatorul ucrainean cere ca gazul rusesc să fie orientat spre un alt punct de trecere, la Sudja, situat în teritoriile controlate de Kiev.

Gazprom, la rândul său, a dezminţit marţi orice caz de „forţă majoră” şi a argumentat că este imposibil să devieze volumele de gaze „din motive tehnice”.

Gigantul energetic rus a confirmat pentru agenţia de presă TASS că volumele de gaze vor scădea în această zi la 72 milioane de metri cubi, dar a indicat că 95,8 milioane de metri cubi fuseseră livrate marţi.

Potrivit cifrelor publicate de OGTSOU miercuri dimineaţă, volumele trecând prin Sohranovka au scăzut la zero, iar cele prin Sudja sunt prevăzute în creştere, dar nu suficient pentru a compensa scăderea.

„Este un joc politic de partea lor”, a spus Svitlana Zalişciuk: „Ei vor încerca să ne prezinte ca pe nişte iresponsabili, dar este exact contrariul. Ei ne-au ocupat teritoriile, noi nu mai avem acces la infrastructurile noastre”.

Întrebat despre această scădere a livrărilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat doar că „Rusia şi-a onorat obligaţiile sale contractuale şi va continua să o facă”.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Economiei a indicat că Berlinul „urmăreşte situaţia îndeaproape”, dar a subliniat că „securitatea energetică” a Germaniei continuă „să fie asigurată”.

Ucraina este o importantă rută de tranzit pentru gazele ruseşti consumate în Europa. Moscova şi Kievul au menţinut până în prezent acest flux în pofida invaziei ruse declanşate la 24 februarie.

Europenii depun eforturi pentru a se debarasa de dependenţa energetică faţă de Rusia, după lansarea ofensivei sale, cu scopul de a putea sancţiona Moscova şi mai sever.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...