Kievul nu intenţionează să recucerească Donbasul – ministrul ucrainean de externe

Guvernul ucrainean nu planifică o operaţiune militară pentru recucerirea teritoriilor controlate în prezent de separatişti în regiunile din estul Ucrainei, ci caută o soluţie politică la conflict, a declarat ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, într-un interviu acordat publicaţiei germane Rheinische Post, citată vineri de Unian.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 10:10
Kievul nu intenţionează să recucerească Donbasul - ministrul ucrainean de externe

‘O astfel de operaţiune ar fi afectat populaţia civilă, concetăţeni ai noştri’, a spus Klimkin, argumentând opţiunea Kievului pentru o rezolvare politică la conflictul din estul prorus al ţării prin grija pentru populaţia civilă din zonă.

Autorităţile ucrainene, a spus el, intenţionează să respecte în continuare regimul de încetare a focului (instituit în baza acordurilor de la Minsk) şi să caute o soluţie politică la conflict.

Cu toate acestea, şeful diplomaţiei Kievului a avertizat că, în cazul în care rebelii, susţinuţi de Rusia, vor începe să atace din nou poziţiile armatei ucrainene, aceştia vor primi o ripostă demnă, având în vedere că, în ultimul timp, capacitatea de luptă a forţelor armate a crescut în mod semnificativ.

‘Astăzi, în rândurile armatei ucrainene se află mii de soldaţi care ştiu să lupte, şi au demonstrat aceasta’, a menţionat ministrul de externe ucrainean.

În acelaşi interviu, Pavlo Klimkin a specificat că Ucraina, care se confruntă cu o agresiune din partea Rusiei, va avea nevoie în curând de un sprijin financiar suplimentar din partea Occidentului, având în vedere situaţia economică dificilă din ţară.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk anunţase încă la începutul lunii octombrie că Ucraina va cere FMI suplimentarea ajutorului financiar, care se ridică deja la 17 miliarde de dolari, pe fondul unor dificultăţi majore economice, amplificate de conflictul din estul Ucrainei.

FMI a deschis în aprilie pentru Ucraina o linie de credit de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui program internaţional de sprijin, care totalizează 27 de miliarde de dolari, cerând în schimb Kievului punerea în practică a unor ample reforme.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina acuză Rusia că a atacat din nou Insula Şerpilor. Moscova confirmă
Ucraina acuză Rusia că a atacat din nou Insula Şerpilor. Moscova confirmă
Forţele ruse au atacat din nou joi Insula Şerpilor din Marea Neagră, fiind afectat un chei ca urmare a impactului a două rachete, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei militare......
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson a demisionat, anunţă BBC
Premierul britanic Boris Johnson demisionează, au relatat joi mai multe mijloace de informare în masă, inclusiv BBC, transmite ...
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri – 7.07.2022
ROBOR creşte semnificativ şi atinge cele mai mari valori din 2010 şi până acum.
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems ...