Kievul speră la negocieri cu Rusia şi la importuri de gaze din România

Societatea ucraineană Naftogaz speră să negocieze până la sfârşitul lunii decembrie preţul importurilor de gaze ruseşti pentru primul trimestru al anului viitor cu grupul energetic rus Gazoprom, a declarat vineri şeful Naftogaz, Andrei Kobolev, care a adăugat că anul viitor Ucraina speră să importe până la 1 miliard de metri cubi de gaze din România, informează agenţia de presă ucraineană Unian.
Economica.net - vin, 04 dec. 2015, 09:04
Kievul speră la negocieri cu Rusia şi la importuri de gaze din România

Totuşi, el nu a putut indica data la care Ucraina ar putea relua importurile de gaze naturale din Rusia.

Rusia a oprit la 25 noiembrie livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achiziţia de gaze, a anunţat la acea dată Gazprom, avertizând că această situaţie creează ‘riscuri grave’ în ceea ce priveşte siguranţa livrărilor de gaze ruseşti spre Europa.

Anul viitor, a afirmat Kobolev, Ucraina speră să importe până la 1 miliard de metri cubi de gaze din România, deoarece, după cum a spus el, această ţară are în prezent un ‘surplus nesemnificativ’.

Pe fondul crizei în relaţiile cu Moscova, Ucraina şi-a limitat brusc în ultimul timp achiziţiile de gaze ruseşti, pe care preferă să le cumpere din ţări din Europa de Est în aşa-numitul regim revers (‘revers flow’), scrie agenţia de presă Unian.

Ultima oară, Ucraina a cumpărat gaze din Rusia – 2 miliarde de metri cubi în scop de depozitare pentru perioada de iarnă – la sfârşitul lunii noiembrie, după care şi-a suspendat importurile de gaze ruseşti, notează aceeaşi agenţie de presă, în contextul în care Gazprom susţine că grupul energetic rus a oprit livrările din cauza neplăţii gazelor în avans de către Kiev.

După cum susţine şeful Naftogaz, Ucraina îşi poate acoperi necesităţile pe timpul iernii şi fără ajutorul gazelor ruseşti, dar el nu a indicat dacă suspendarea importurilor de gaze din Rusia va afecta în vreun fel tranzitul gazelor ruseşti spre Europa.

Ministerul Energiei şi Industriei Cărbunelui din Ucraina se aşteaptă ca preţul gazului rusesc în primul trimestru al anului 2016 să fie de 210 de dolari pe mia de metri cubi, mai scrie Unian.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...