Preşedinte Ucraina: Nu vom negocia cu rebelii până când aceştia nu vor depune armele

Guvernul ucrainean nu va negocia cu rebelii până când aceştia nu vor depune armele, a declarat ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei, citat marţi de pagina de internet a ministerului său, potrivit France Presse.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 09:46
Preşedinte Ucraina: Nu vom negocia cu rebelii până când aceştia nu vor depune armele

‘Nu va mai fi un armistiţiu unilateral’ (ca acel care a expirat la 30 iunie) din partea forţelor ucrainene angajate în ‘operaţiunea antiteroristă’ în estul ţării, a afirmat ministrul ucrainean, respingând implicit apelurile europene pentru o revenire la încetarea focului fără condiţii, scrie France Presse.

‘Preşedintele ucrainean a spus clar: orice fel de negocieri vor fi posibile numai după ce insurgenţii vor depune definitiv armele’, a declarat ministrul apărării.

În vizită în Mongolia, şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a chemat luni Kievul la dialog cu separatiştii pentru a se ajunge la o încetare a focului, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat la Berlin că ‘un armistiţiu bilateral şi fără condiţii intervenind foarte rapid rămâne esenţial’.

Corelarea încetării focului în estul Ucrainei de capitularea rebelilor creează probleme în cadrul negocierilor cu privire la soluţionarea crizei ucrainene, afirmase anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

În opinia Kievului, o încetare a focului necondiţionată, în timp ce insurgenţii controlează parţial frontiera cu Rusia, nu ar consolida decât forţele acestora.

Preşedinţii american Barack Obama şi francez Francois Hollande, care au avut o convorbire telefonică luni, au adoptat un limbaj uşor diferit, făcând apel la omologul lor rus Vladimir Putin ‘să exercite presiuni asupra separatiştilor’ proruşi ‘pentru ca aceştia să accepte dialogul cu autorităţile ucrainene’.

Preşedintele Petro Poroşenko a aprobat planul de eliberare a oraşelor Lugansk şi Doneţk de separatiştii proruşi, a declarat anterior şeful adjunct al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Mihail Koval, fost ministru al apărării.

‘Preşedintele Ucrainei, comandantul suprem al armatei, a adoptat un plan detaliat care prevede toate etapele de eliberare a pământului nostru de acei oameni care destabilizează situaţia’, a spus Koval, indicând că armata încearcă în prezent să blocheze oraşele Lugansk şi Doneţk pentru a nu le permite separatiştilor să fugă.

Te-ar mai putea interesa și
Legea modificată a audiovizualului – promulgată de preşedintele Iohannis
Legea modificată a audiovizualului – promulgată de preşedintele Iohannis
Legea modificată a audiovizualului, care adaugă noi reglementări privind cinematografia şi organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de......
Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie, pe interconexiunea cu România
Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie, pe interconexiunea ...
Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina şi Republica Moldova, după sincronizarea cu reţeaua europeană, ...
România poate să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare – Ministrul Economiei
România poate să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare – Ministrul Economiei
Un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine au fost discutat şi semnat la nivelul Guvernului, astfel încât ...
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023
Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti ar putea creşte în anul 2023 la o cotă de 2% la ...