Kim Jong-Un vrea să producă în masă focoase nucleare

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a îndemnat luni Coreea de Nord să producă în masă focoase nucleare şi rachete balistice, într-un mesaj de Anul Nou care demonstrează hotărârea sa de a-şi realiza cu orice preţ ambiţiile militare, relatează AFP.
Economica.net - lun, 01 ian. 2018, 13:56
Kim Jong-Un vrea să producă în masă focoase nucleare

Phenianul şi-a intensificat considerabil în cursul anului trecut eforturile pentru a derula programele sale nuclear şi balistic interzise, în pofida multiplelor sancţiuni ale ONU şi a retoricii tot mai belicoase dinspre Washington.

Kim Jong-Un, care a subliniat că are în permanenţă pe biroul său butonul armei atomice, a prezidat în septembrie al şaselea test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum.

El a mai supravegheat în timpul anului mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizând că Nordul este capabil să lovească teritoriul continental nord-american şi că a devenit un stat nuclear în sine.

‘Trebuie să producem în masă focoase nucleare şi rachete şi să accelerăm desfăşurarea lor’, a declarat Kim Jong-Un în discursul de Anul Nou, repetând că Nordul şi-a atins scopul, de a accede la statutul de ţară nucleară.

Preşedintele american, Donald Trump, a ripostat la operaţiunile militare nord-coreene îmbinând ameninţările – el s-a angajat la tribuna ONU ‘să distrugă complet’ Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian – cu insultele la adresa lui Kim Jong-Un, poreclit ‘micul om-rachetă’.

‘De ce Kim Jong-Un să mă insulte afirmând că sunt ‘senil’, iar eu să nu spun niciodată că e ‘nebun’?’, a scris Donald Trump pe Twitter.

Pentru unii experţi, această cursă a injuriilor şi indignării ar putea avea efectul invers celui dorit, încurajând Phenianul să meargă tot mai departe. Cu atât mai mult cu cât Phenianul îşi justifică ambiţiile nucleare prin ameninţarea americană.

Coreea de Nord ‘poate înfrunta orice ameninţare nucleară din partea Statelor Unite, ea dispune de o puternică forţă de descurajare care este capabilă să împiedice Statele Unite să se joace cu focul’, a mai spus Kim Jong-Un.

‘Butonul nuclear este întotdeauna pe biroul meu. Statele Unite trebuie să ia aminte că nu este un şantaj, ci realitatea’, a avertizat el.

Noile declaraţii ale liderului comunist intervin într-un moment în care un fost înalt responsabil militar american a atras atenţia că Statele Unite nu au fost ‘niciodată atât de aproape’ de un război nuclear cu Coreea de Nord.

Preşedinţia Trump ‘este incredibil de destabilizatoare şi cu siguranţă imprevizibilă’, a declarat fostul şef de stat-major american Mike Mullen pentru canalul ABC.

‘După părerea mea, nu am fost niciodată atât de aproape de un război nuclear cu Coreea de Nord şi în regiune’, a spus el. ‘Nu văd cum s-ar putea rezolva toate astea pe cale diplomatică în stadiul actual’, a adăugat el.

Mike Mullen, un amiral în retragere, a fost şeful de stat-major în perioada republicanului George W. Bush şi a democratului Barack Obama.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...