Kingfisher pierde cu Brico Depot în România: minus 9 milioane de lire sterline numai din activitatea comercială

Kingfisher Plc, cel mai mare lanţ de magazine de bricolaj din Europa continuă să piardă bani în România, la doi ani de la achiziţia celor 15 magazine Bricostore, pe care le-a rebranduit în Brico Depot. Jumătate din pierderile din activităţile comerciale ale grupului pe pieţe noi au fost cauzate de business-ul din România. 
Alina Stanciu - mie, 23 mart. 2016, 09:12
Kingfisher pierde cu Brico Depot în România: minus 9 milioane de lire sterline numai din activitatea comercială

Kingfisher Plc, cel mai mare lanţ de magazine de bricolaj din Europa, a raportat rezultate financiare anuale peste estimările analiştilor, datorită creşterii din Marea Britanie şi Polonia, potrivit raportului financiar al companiei, care şi-a încheiat anul financiar la 31 ianuarie 2016. În România însă, compania continuă să raporteze pierderi, mai ales ca urmare a deprecierii activelor intangibile, precum brandul.

Astfel, în anul financiar 2015/2016 Brico Depot România a raportat pierderi din activităţile comerciale în valoare de 9 milioane de lire sterline, adică aproximativ jumătate din pierderea totală de 17 milioane de euro pe care Kingfisher a înregistrat-o în ţările în care au intrat recent, precum România, Portugalia şi Germania. „Vânzările (din România, Portugalia şi Germania n.red) au fost de 111 milioane de lire sterline cu pierderi de 17 milioane de lire sterline, faţă de 22 de milioane de lire sterline în anul financiar 2014-2015, reflectând un mediu mult mai dificil pentru Brico Depot România (pierderi de 9 milioane de lire sterline) şi faptul că operăm cu 5 magazine Screwfix în Germania decât am plănuit (pierderi de  7 milioane de lire)”, se arată în raportul financiar al retailerului britanic.

Anul anterior, Brico Depot România a înregistrat vânzări în valoare de 91 de milioane de lire sterline (124,4 milioane de euro) şi pierderi de 12 milioane de lire sterline (16,4 milioane de euro). 

Din punct de vedere contabil, pierderile din România s-au cifrat la 18 milioane de lire sterline „urmare a deprecierii contabile a capitalului intangibil (în mare parte brand) şi a anumitor proprietăţi legate de operaţiunile din România. Acestea sunt cauzate de o reevaluare strategică a operaţiunilor după ce în ultima vreme rezultatele comerciale s-au aflat sub estimări într-o piaţă dificilă”, potrivit raportului financiar.

Retailerul de bricolaj Kingfisher a finalizat procesul de rebranding al celor 15 magazine Bricostore cumpărate în 2013 de la Group Bresson din Franţa în mai 2015, după un amplu proces care a început în martie 2014. 

Compania este prezentă cu brandul său Brico Depot în opt puncte comerciale în România – trei în Bucureşti – Pantelimon, Orhideea şi Chiajna – şi cinci în ţară, la Ploieşti, Piteşti, Braşov, Arad şi Oradea.

La nivel internaţional, grupul britanic a raportat un profit înainte de taxe şi elemente excepţionale de 678 milioane de lire sterline (961 milioane de dolari) în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2016, în timp ce analiştii se aşteptau la 667 milioane de lire sterline. Vânzările au fost de 10,3 miliarde de lire sterline, cu 2,6% mai mult faţă de anul anterior.

Principalele branduri ale Kingfisher sunt B&Q şi Screwfix în Marea Britanie şi Castorama şi Brico Depot în Franţa.

Kingfisher, al treilea mare lanţ de magazine de bricolaj din lume după companiile americane Lowe şi Home Depot, are peste 1.134 de magazine în nouă state din Europa şi Asia.

În ianuarie, Kingfisher a prezentat un plan cincinal care ar urma să ducă la creşterea profitului său anual cu 500 milioane de lire sterline (715 milioane de dolari) la finele celui de-al cincilea an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...