Iohannis a refuzat nominalizarea lui Shhaideh pentru postul de premier şi a cerut altă propunere. Ce spune Dragnea

Preşedintele Iohannis a refuzat propunerea PSD, care a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier şi a cerut o nouă nominalizare.
Economica.net - mar, 27 dec. 2016, 09:52
Iohannis a refuzat nominalizarea lui Shhaideh pentru postul de premier şi a cerut altă propunere. Ce spune Dragnea

Preşedintele Iohannis a declarat că a cântărit atent toate argumentele pro şi contra propunerii PSD de a o desemna pe Sevil Shhaideh pentru postul de prim-ministru, şi a refuzat nominalizarea sa. 

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD şi ALDE, care au ţin să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni. 

El a solicitat coaliţiei PSD – ALDE să facă o altă propunere de prim-ministru. 

Sevil Shhaideh a fost propusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a avertizat atunci că este singura propunere şi a dat de înţeles că, dacă Iohannis nu o va accepta, va începe procedura de suspendare a sa.

„Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte. (…) Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere. Punct. Nu vom veni cu o altă propunere. Dacă această propunere va fi refuzată neexistând niciun motiv constituțional sau din punct de vedere al drepturilor fundamentale să fie refuzată, atunci vom înțelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile și au majoritate să facă Guvernul. Nu are rost să venim cu a doua propunere”, a spus atunci Dragnea.

 

Dragnea: Preşedintele a invitat-o pe Sevil Shhaideh să discute despre programul de guvernare; ea a văzut la tv decizia de respingere

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că, deşi şeful statului a invitat-o pe Sevil Shhaideh săptămâna aceasta să discute despre programul de guvernare, nici măcar nu a anunţat-o înainte de a respinge desemnarea ei în funcţia de prim-ministru.

‘Joi, după consultări, după ce s-au terminat consultările, a sunat-o (preşedintele Iohannis – n.r.) pe doamna Sevil Shhaideh, invitând-o pentru această săptămână să discute despre programul de guvernare, despre deficit, despre echipa guvernamentală, despre viziune, despre dezvoltare. I-a dat câteva teme, spunându-i că o să o numească, dar vrea să aibă această discuţie. Am înţeles că a apărut o informaţie în presă că a sunat-o înainte de a ieşi cu anunţul la Cotroceni. Nu a sunat-o’, a afirmat Dragnea, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă preşedintele i-a spus lui Sevil Shhaideh că va fi desemnată prim-ministru, Dragnea a răspuns: ‘Joi a sunat-o. De ce credeţi că o invită luni sau marţi la Cotroceni să discute despre programul de guvernare, despre deficit, despre echilibrul macroeconomic, despre buget, despre viziunea de dezvoltare? Doamna Sevil a întrebat normal dacă este luni pentru că e pregătită, la fel ca şi noi toţi voiam să avem un guvern instalat rapid şi răspunsul a fost: doamnă, nu este nicio grabă, nu ne grăbeşte nimeni. Sigur, doamna a aşteptat un telefon. Nu a mai primit un telefon, a văzut la televizor această decizie’.

Potrivit lui Dragnea, Sevil Shhaideh a făcut ‘greşeala foarte mare’ de a-l lua în serios pe Iohannis.

‘Doamna a făcut o greşeală foarte mare: l-a luat în serios. Se pregătea pentru acea întâlnire. Toate punctele pe care i le-a spus la telefon, începând de vineri, doamna Sevil Shhaideh le-a luat şi le-a umplut de substanţă, ca să meargă la o discuţie serioasă cu şeful statului. Şi astăzi făcea acelaşi lucru când a văzut în direct, împreună cu colegii mei, acest anunţ’, a explicat Liviu Dragnea.

 

Dragnea: Nu sunt sigur, dar nu cred că vreun serviciu a influenţat decizia preşedintelui

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că nu crede că vreun serviciu de informaţii a influenţat decizia şefului statului de a nu o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier.

‘Nu sunt sigur, dar nu cred că vreun serviciu, sau cel puţin nu cred că SRI, de exemplu, a influenţat această decizie. Aşa cred eu, poate am o părere greşită. Nu am decât evaluări. Pentru că SRI a dat aviz pozitiv şi când a fost numită secretar de stat şi când a fost numită ministru şi era căsătorită cu acelaşi om. La ce s-a ajuns, să se distrugă o familie, să aud şi să văd lucruri care îmi aduc aminte de Evul Mediu, de xenofobie şi de teorii din astea de desene animate, să ştiţi că îmi arată o foarte mare disperare din partea unora. Eu vreau să le spun ceva: majoritatea în Parlament o avem, îmi pare rău că nu au fost conştienţi de asta. Chiar avem majoritate în Parlament şi Parlamentul, aşa cum am spus când am fost ales preşedintele Camerei, este locul unde se fac legi, dar este şi locul unde se stopează abuzurile generate de anumite legi. Nu mă pot lungi cu Guvernul la nesfârşit până la urmă, dar puterea supremă în acest stat o are Parlamentul’, a afirmat Dragnea.

El a adăugat că nu are ce să îşi reproşeze că a propus-o pentru funcţia de premier pe Sevil Shhaideh.

‘Eu vă garantez că orice altă propunere din PSD sau, mă rog, poate cu două – trei excepţii, care au trecut pe la o anumită academie, o făceam era găsit că încă de la grădiniţă avea simpatii Al-Qaeda sau alte reţele’, a susţinut liderul social-democraţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări de construcţie ale Spitalului Regional de Urgenţe (SRU)....
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...