Klaus Iohannis: Școala va începe pe 14 septembrie. Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri că școala va începe pe data de 14 septembrie, într-un mod total diferit față de ceilalți ani. Potrivit președintelui, doar în câteva dintre localități școala va reîncepe exclusiv online, în alte multe va începe în sistem hibrid, și online și fizic, iar în marea majoritatea se va merge pe scenariul prezenței fizice a elevilor. Am constat o implicare exemplară nu doar la nivel central ci și local a spus Iohannis.
Economica.net - mie, 09 sept. 2020, 14:43
Klaus Iohannis: Școala va începe pe 14 septembrie. Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

El a susținut că nu se poate reduce riscul de infectare la 0, dar prin responsabilizare se va reduce riscul foarte mult. Decizia de a deschide școlile este una corectă și necesară, deși nu fost una ușoară. Președintele a vrut să evidențieze implicarea autorităților locale în eforul de a deschide școlile.

Președintele i-a încurajat pe părinți să-și trimită copiii la școală. Momentan se lucrează la un scenariu prin care autoritățile locale vor cumpără tablete, iar Guvernul le va deconta. Sau dacă acest scenariu nu funcționează, atunci se vor cumpără direct, pe loturi mici.

Despre organizarea alegerilor locale

Referitor la organizarea alegerilor locale, Iohannis a susținut că din cauza că acestea au fost amânate o dată, nu vor mai putea să fie amânate pe termen nedefinit. Provizoratul afectează atât democrația cât și legitimitatea aleșilor, ale căror mandate au fost prelungite cu luni bune.

„Nu ştim, în acest moment, cât va mai dura pandemia şi tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul şi lipsa de legitimitate a aleşilor care şi-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetăţeni dăunează atât comunităţilor locale, cât şi democraţiei noastre în ansamblu”, a menţionat Klaus Iohannis.

Președintele a criticat în acest context legile promovate în Parlament de creștere a diverselor venituri, Iohannis spunând că la acest capitol campionul populismului este PSD. Crearea de false așteptări populației sunt toxice.

„Campania electorală a început deja şi, chiar dacă este una atipică, partidele şi candidaţii îşi pot prezenta public proiectele lor. Din păcate, nici din această campanie electorală nu lipsesc iniţiativele complet demagogice, cu măriri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. E o întrecere zilele acestea în Parlament în votarea unor astfel de proiecte, campionul populismului fără acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat. Fac, de aceea, un apel la decenţă politică. Crearea de false aşteptări, imposibil de susţinut economic sau contestarea unor măsuri sanitare care îşi dovedesc eficienţa sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor”, a arătat preşedintele, în cadrul unei conferinţe de presă.

Iohannis a susținut că și el și Guvernul și-au dorit o creștere a pensiilor, și s-au realizat. În măsură în care s-a putut. Președintele se așteaptă de la PNL să aibă un rezultat record, și își dorește că să scoată în scor mai bun decât a obținut în ultimii 30 de ani.

N-ar trebui ca în acest an să se facă festivități de deschidere de an școlar în condiții de pandemie. Iohannis a anunțat că nu va participa la nici o festivitate de deschidere în acest an, dar va avea un mesaj video.

Despre desființarea poliției locale

Există poliții locale care funcționează foarte bine, sunt și poliții locale care au probleme de management. Nu ar trebui desființată poliția locală, în opinia lui Iohannis. Președintele a făcut referință la experiență sa de primar al Sibiului și a susținut că poliția locală din oraș funcționa foarte bine. Ar trebui să fie îmbunătățită legislația locală în privința poliției locale. E firesc că primarul să conducă poliția locală, dar trebuie să o facă în interesul comunității locale și nu în interesul său.

Despre sistemul de achiziții

Preşedintele a declarat că întregul sistem de achiziţii trebuie reevaluat şi să fie găsite metodele prin care achiziţiile să fie corecte.

„Este o problemă care mi s-a adus la cunoştinţă şi evident că sunt nemulţumit, însă nemulţumirea mea nu se îndreaptă doar punctual asupra cuiva care nu a reuşit să contracteze manualul, ci întregul sistem pare că nu funcţionează. Uitaţi-vă la tot felul de achiziţii care nu au putut fi făcute, fiindcă metodele birocratice sunt atât de complicate, încât până şi Guvernul, iată, se găseşte în imposibilitatea de a achiziţiona tablete. Totuşi, nu e vorba de o rachetă cu care se zboară pe Marte, este vorba de nişte tablete cu care să înveţe copiii care nu pot merge fizic la şcoală. Şi cred că întregul sistem de achiziţii trebuie reevaluat şi trebuie găsite metodele prin care aceste achiziţii să fie corecte. Rezultatul, din partea mea, să fie contestabil, dar totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt şi atunci cu siguranţă şi astfel de probleme vor putea să fie eliminate”, a spus Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, întrebat cum comentează faptul că elevii din clasa a opta încep şcoala fără manualul de limba romană, pentru că nu a fost acordat un contract pentru acesta, deşi licitaţia a început în 5 decembrie 2019.

El a adăugat că problema cu manualele nu este nouă, „este o veşnică problemă şi ne arată că întreg sistemul este prost gândit şi nu funcţionează”.

„Am pretenţia ca după alegerile parlamentare să ne apucăm foarte serios de treabă, nu doar să implementăm generic ‘România educată’, ci să găsim metodele cele mai bune pentru a face şi procedurile de achiziţie corecte, dar în aşa fel încât ele să aibă o finalizare într-un timp previzibil şi într-un timp util pentru a putea pune manualul, de exemplu, pe banca elevului. (…) Acest Guvern nici nu a fost pus în funcţiune ca să învingă vreun sistem moştenit, acest Guvern, dacă ne amintim şi cred că ne amintim cu toţii, a fost pus în funcţiune să gestioneze treburile publice până la alegerile parlamentare, să aprobe bugetul şi să rezolve problemele curente. Le-a rezolvat pe acestea, s-a ocupat de pandemie, s-a ocupat de rezolvarea problemelor ocazionate de începutul anului şcolar şi de multe alte lucruri şi sunt convins că după alegerile parlamentare va exista un cadru parlamentar şi guvernamental cu care atunci chiar putem să ne apucăm să rezolvăm şi aceste rămâneri în urmă sistemice create de PSD”, a menţionat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...