Klaus Iohannis: Foarte probabil campania de vaccinare împotriva Covid-19 va fi lansată la începutul anului viitor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 14:58
Klaus Iohannis: Foarte probabil campania de vaccinare împotriva Covid-19 va fi lansată la începutul anului viitor

„În şedinţa extraordinară a CSAT a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus”, a spus şeful statului, după ce a vizitat centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo.

El a arătat că este foarte posibil ca, la începutul anului viitor, România să beneficieze de prima tranşă de vaccin, adică aproximativ 1 milion de doze.

„Am dorit să fie campanie foarte bine pregătită. Strategia, după pararea mea și a specilistilor.,este una foarte bine lucrată. Această streatgie prevede pașii care se vor face. Toate aceste lucru vor fi repzentate publicului mâine, în cadrul unei conferințe de presă care va fi organizată la Guvern. Sunt foarte multe lucruri și în săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permaneta pentru publicul larg dar și pentru publicul specializat’, a spous presedibtele.

Va există inclusiv un site dedicat pentru cei care vor să afle informații verificate.

E foarte posibil că la începutul anului viitor România să beneficieze de prima tranșă de doze de vaccin. În prima etapă va fi vaccinat personalul medical și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară.

„Este foarte foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european şi asta este o ştire foarte importantă pentru români. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unităţi spitaliceşti, între medicii de familie şi sunt foarte bucuros să vă spun că am aflat chiar astăzi (…) că deja intenţia de vaccinare este la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. Este un lucru foarte bun şi, dacă toate merg aşa cum sunt planificate, este posibil ca, până în vară, să terminăm această prima campanie de vaccinare”, a afirmat Iohannis, după ce a vizitat centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo.

Şeful statului a menţionat că pentru vaccinarea mai multor milioane de persoane în doar câteva zile este nevoie de deschiderea de centre de vaccinare, precum cel de la Romexpo.

„Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, fiindcă, pentru a permite vaccinarea unui număr foarte mare de persoane, vorbim de mai multe milioane de persoane care vor fi vaccinate în doar câteva luni de zile, intenţia este de a deschide astfel de centre de vaccinare. Ce avem astăzi aici, şi veţi vedea imaginile, este un proiect pilot. Aşa vor arăta centrele de vaccinare – cu o zonă de primire, o zonă de discuţie cu medicul, zona de vaccinare propriu-zisă şi o zonă de aşteptare după vaccinare”, a explicat Iohannis.

Preşedintele a precizat că va exista un registru electronic unde vor fi înregistrate vaccinările, menţionând că aceste tipuri de vaccin presupun o vaccinare în două tranşe.

„Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, un registru electronic, evident, confidenţial, dar este nevoie de o evidenţă din mai multe puncte de vedere. Specificul mai multor tipuri de vaccin, de data aceasta, este că necesită vaccinare în două tranşe. Deci persoanele care primesc aceste tipuri de vaccin vor trebui să vină de două ori la un interval care va fi comunicat”, a adăugat Klaus Iohannis.

El a mai spus că aşteaptă să vină vaccinul şi să se termine campania de vaccinare pentru a reporni economia.

„Suntem bine pregătiţi, aşteptăm vaccinurile şi pot să vă spun că, personal, sunt foarte mulţumit de munca depusă de Ministerul Sănătăţii, domnul ministru, domnul secretar de stat şi domnul colonel Gheorghiţă, care se ocupă de această campanie de vaccinare. Abia aştept să vină vaccinul şi să terminăm cu această campanie, să ne apucăm de reconstrucţie, să refacem tot ce a fost lăsat mai încet, să repornim economia şi să reajungem la normalitate”, a subliniat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: USR propune aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”
Program de guvernare: USR propune aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”
Propunerea USR de program de guvernare include reducerea impozitării muncii prin aplicarea "Zero taxe pe salariul minim", ...
Program de guvernare: USR propune digitalizarea în sănătate, reconstruirea şi adaptarea sistemului la nevoile prezentului
Program de guvernare: USR propune digitalizarea în sănătate, reconstruirea şi adaptarea sistemului la nevoile prezentului
Uniunea Salvaţi România are în vedere, potrivit programului de guvernare pentru care va cere votul Parlamentului, reconstruirea ...
Program de guvernare USR: TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei la energia electrică
Program de guvernare USR: TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei la energia electrică
USR propune în programul de guvernare patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie, respectiv reducerea ...