Klaus Iohannis: Foarte probabil campania de vaccinare împotriva Covid-19 va fi lansată la începutul anului viitor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Economica.net - joi, 03 dec. 2020, 14:58
Klaus Iohannis: Foarte probabil campania de vaccinare împotriva Covid-19 va fi lansată la începutul anului viitor

„În şedinţa extraordinară a CSAT a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus”, a spus şeful statului, după ce a vizitat centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo.

El a arătat că este foarte posibil ca, la începutul anului viitor, România să beneficieze de prima tranşă de vaccin, adică aproximativ 1 milion de doze.

„Am dorit să fie campanie foarte bine pregătită. Strategia, după pararea mea și a specilistilor.,este una foarte bine lucrată. Această streatgie prevede pașii care se vor face. Toate aceste lucru vor fi repzentate publicului mâine, în cadrul unei conferințe de presă care va fi organizată la Guvern. Sunt foarte multe lucruri și în săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permaneta pentru publicul larg dar și pentru publicul specializat’, a spous presedibtele.

Va există inclusiv un site dedicat pentru cei care vor să afle informații verificate.

E foarte posibil că la începutul anului viitor România să beneficieze de prima tranșă de doze de vaccin. În prima etapă va fi vaccinat personalul medical și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară.

„Este foarte foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european şi asta este o ştire foarte importantă pentru români. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unităţi spitaliceşti, între medicii de familie şi sunt foarte bucuros să vă spun că am aflat chiar astăzi (…) că deja intenţia de vaccinare este la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. Este un lucru foarte bun şi, dacă toate merg aşa cum sunt planificate, este posibil ca, până în vară, să terminăm această prima campanie de vaccinare”, a afirmat Iohannis, după ce a vizitat centrul de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo.

Şeful statului a menţionat că pentru vaccinarea mai multor milioane de persoane în doar câteva zile este nevoie de deschiderea de centre de vaccinare, precum cel de la Romexpo.

„Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, fiindcă, pentru a permite vaccinarea unui număr foarte mare de persoane, vorbim de mai multe milioane de persoane care vor fi vaccinate în doar câteva luni de zile, intenţia este de a deschide astfel de centre de vaccinare. Ce avem astăzi aici, şi veţi vedea imaginile, este un proiect pilot. Aşa vor arăta centrele de vaccinare – cu o zonă de primire, o zonă de discuţie cu medicul, zona de vaccinare propriu-zisă şi o zonă de aşteptare după vaccinare”, a explicat Iohannis.

Preşedintele a precizat că va exista un registru electronic unde vor fi înregistrate vaccinările, menţionând că aceste tipuri de vaccin presupun o vaccinare în două tranşe.

„Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, un registru electronic, evident, confidenţial, dar este nevoie de o evidenţă din mai multe puncte de vedere. Specificul mai multor tipuri de vaccin, de data aceasta, este că necesită vaccinare în două tranşe. Deci persoanele care primesc aceste tipuri de vaccin vor trebui să vină de două ori la un interval care va fi comunicat”, a adăugat Klaus Iohannis.

El a mai spus că aşteaptă să vină vaccinul şi să se termine campania de vaccinare pentru a reporni economia.

„Suntem bine pregătiţi, aşteptăm vaccinurile şi pot să vă spun că, personal, sunt foarte mulţumit de munca depusă de Ministerul Sănătăţii, domnul ministru, domnul secretar de stat şi domnul colonel Gheorghiţă, care se ocupă de această campanie de vaccinare. Abia aştept să vină vaccinul şi să terminăm cu această campanie, să ne apucăm de reconstrucţie, să refacem tot ce a fost lăsat mai încet, să repornim economia şi să reajungem la normalitate”, a subliniat şeful statului.

Te-ar mai putea interesa și
ANSVSA: Peste 1500 de ferme de păsări riscă un blocaj economic din cauza gripei aviare. Ar putea exista restricții suplimentare
ANSVSA: Peste 1500 de ferme de păsări riscă un blocaj economic din cauza gripei aviare. Ar putea exista restricții suplimentare
Peste 1500 de exploatații comerciale care dețin 80% din efectivul de păsări al României sunt în pericol de a suferi blocaje comerciale și pagube economice majore, în eventualitatea în care......
Masca nu va mai fi obligatorie în spațiul deschis de la 15 mai, se ridică restricția de circulație de noapte
Masca nu va mai fi obligatorie în spațiul deschis de la 15 mai, se ridică restricția de circulație de noapte
Portul măștii în aer liber nu va mai fi obligatoriu începând din 15 mai, a declarat președintele Klaus Iohannis. De ...
Clotilde Armand a amendat firma omului de afaceri Mohammad Murad pentru construcția proiectului rezidențial Onix
Clotilde Armand a amendat firma omului de afaceri Mohammad Murad pentru construcția proiectului rezidențial Onix
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunțat pe Facebook că dezvoltatorul Onix Residence a primit trei amenzi în ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat 967 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 967 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 967 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de ...