Klaus Iohannis: Ne așteptăm la al doilea val al pandemiei. PNL este câștigătorul alegerilor locale. Este posibil să se reintroducă restricții

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, începand cu ora 18.00, o conferințe de presă la Palatul Cotroceni.
Economica.net - mie, 30 sept. 2020, 14:46
Klaus Iohannis: Ne așteptăm la al doilea val al pandemiei. PNL este câștigătorul alegerilor locale. Este posibil să se reintroducă restricții

Principalele sale declarații:

Despre Justiție

„Am spus în repetate că o Justiție corectă și egalitatea în față legii sunt pilonii unei democrații autentice. Românii au dovedit că sunt atașați valorilor democratice. Întâlnirea de astăzi cu membrii Guvernului, îmi reconfirmă dorința Guvernului că sistemul de justiție să funcționeze optim. Este nevoie că oamenii din Justiție să-și înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au”.

Şeful statului a apreciat că în ultimii ani a existat o „contrareformă” care a „bulversat” sistemul de justiţie.

„Intervenţiile legislative intempestive şi brutale ale PSD din perioada 2017 – 2019 asupra legilor Justiţiei au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut o justificare reală, fie nu au reuşit să ofere garanţii suficiente pentru a înlătura orice risc de influenţă politică asupra sistemului judiciar. Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra justiţiei, unul concertat şi bine pus la punct. Cu toţii ştim care a fost reacţia societăţii civile, a mediului profesional şi, nu în ultimul rând, a organismelor europene şi internaţionale specializate. Printr-un efort comun societate civilă – preşedinte – opoziţie parlamentară- magistraţi, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiţie şi subordonarea sa politicului. (…) Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcţionare ale justiţiei”, a spus şeful statului.

Iohannis a menţionat câteva valori ale sistemului judiciar care ar trebui promovate: independenţa, profesionalismul, imparţialitatea şi meritocraţia.

El a vorbit, de asemenea, despre reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asigurarea independenţei procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcţii de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituţional în numirea şi revocarea în aceste funcţii, reducerea influenţei factorului politic, „desfiinţarea mult-discutatei Secţii pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”.

Acesta a subliniat că România are multe restanţe, printre care şi recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneţia, care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluţii legislative votate de un ”Parlament responsabil”.

„Actuala majoritate pesedistă din Parlament a dovedit în numeroase rânduri că orice proiect bine intenţionat poate fi distrus sau deviat de la scopul său în doar câteva zile prin proceduri parlamentare alerte. Va fi nevoie de o altă majoritate democratică şi legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare, care să îşi asume şi să voteze legi ale justiţiei coerente”, a adăugat Iohannis.

El a afirmat că întâlnirea cu premierul Ludovic Orban şi ministrul de Justiţie, Cătălin Predoiu, îi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ţine de el pentru ca sistemul de justiţie să funcţioneze optim, în spiritul aspiraţiilor societăţii.

„Aceasta înseamnă că e nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă şi, totodată, este nevoie ca oamenii care sunt parte din mecanismul înfăptuirii actului de justiţie să-şi înţeleagă responsabilitatea enormă pe care o au. Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate la care m-am referit nu pot fi susţinute conjunctural doar de un partid politic sau altul, ori doar pe perioada unui singur ciclu electoral. Dimpotrivă, astfel de deziderate trebuie să fie permanente şi asumate de toţi factorii decizionali”, consideră Iohannis.

Şeful statului a susţinut că pentru „dezvoltarea României, majoritatea nocivă care a acţionat până acum în Parlament, prin încercări repetate de a dinamita inclusiv economia românească, poate fi sancţionată doar prin vot” la alegerile parlamentare.

Despre pandemie

Opinia specialiștilor este că un al doilea val al pandemiei este iminent. Peste tot în Europa au crescut numărul de cazuri. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Acest virus nu va dispărea prea curând. Trebuie să găsim soluții că să avem o societatea și o economie funcțională. Prioritar este că sistemul sanitar să nu fie covârșit de cazurile de COVID-19. Președintele i-a îndemnat pe români să fie prudenți și să nu-și ia riscuri inutile.

Despre PNL

Aceste alegeri au fost câștigate de Partidul Național liberal. Este prima dată când PSD-ul pierde alegerile locale. Scorul PNL a fost de 34%. Este prima dată după Revoluție când un partid de dreapta câștigă alegerile locale. A fost un vot popular care a validat politică PNL și a invalidat politică pesedistă. Au fost situații însă în care rezultatele au fost sub așteptări.

Despre alegerile locale

Procesul electoral a decurs neașteptat de bine. Se pare că după vot, unii indivizi au încercat să falsifice alegerile. Aceste proceduri trebuiesc îmbunătățite. Dacă pesediștii au încercat să fraudeze rezultatele alegerilor, atunci electoratul va sancționa acest comportament. Iar autoritățile trebuie să investigheze la sânge. Rezultatele alegerilor locale arăt că cetățenii își doresc administrații eficiente care să servească interesul public. În decembrie, majoritatea toxică poate să fie sancționată doar prin vot. Este inadmisibil că practici toxice sunt îmbrățișate de politicieni retrograzi. Alegerile parlamentare sunt șansă că acest practici să fie trimise în istorie.

„Procesul electoral propriu-zis a decurs peste aşteptări de bine iar comisiile electorale din secţii au lucrat mult, şi-au dat silinţa şi au reuşit să rezolve problemele care au apărut. Însă se pare că după vot, unii indivizi, vom vedea cine anume, au încercat să fraudeze rezultatele falsificând se pare anumite înscrisuri. Este pur şi simplu inacceptabil şi aceste proceduri trebuie net îmbunătăţite”, a spus el.

Totodată, a vorbit de faptul că electoratul va sancţiona respectivele tentative, dacă ele sunt dovedite.

„Dacă se constată că pesediştii au încercat să fraudeze rezultatele votului, atunci este clar că electoratul va sancţiona drastic acest comportament iar autorităţile trebuie să verifice la sânge şi cât se poate de rapid cine şi cum şi din ce partid a reuşit sau nu a reuşit să fraudeze rezultatul acestor alegeri”, a punctat el.

Despre reintroducerea restricțiilor

Președintele Iohannis a declarat că nu-și mai dorește să fie reintroduse restricții, dar că nu poate să fie ignorată situația creșterii numărului de infectări. Astfel că nu poate să fie exclusă situația de a se impune restricții locale, acolo unde numărul de îmbolnăviri de Covid-19 cresc foarte mult.

Despre amânarea alegerilor parlamentare

Nu văd cu ochii buni amânarea alegerilor parlamentare. Este încercarea jalnică a unor politicieni care știu că nu mai prind un mandat să mai prindă câteva luni de diurnă. Ultima dată rezonabilă este 6 decembrie. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Nu mai pot hotărî legi organice. Pot decide doar legi simple. Rămânem în plină pandemie cu un Parlament care nu ar putea să decidă mai nimic. Este nevoie de un Parlament cu puteri depline. Nu cu Parlament cu o majoriate toxică, parlamentarii care vor să mai ia diurnă încă trei luni de zile.

Despre legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

 Klaus Iohannis a afirmat că este „explicit de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept” şi că, alături de Executiv, doreşte să fie făcute eforturi pentru ca ţara noastră să devină „un exemplu de urmat” în acest sens.

„Suntem de acord şi am fost explicit de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. În România suntem hotărâţi – şi eu, şi Guvernul, şi partidele democratice – să facem în aşa fel încât statul de drept să fie respectat foarte bine, să ajungem exemplu de urmat pentru alţii. Deci, da, sunt de acord ca fondurile europene să fie condiţionate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru – sigur, prin analiză, prin studiu, prin vot, în final”, a spus şeful statului.

El a vorbit şi de primul raport privind statul de drept în UE, publicat de Comisia Europeană miercuri. În acest sens, a declarat că preferă această evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ca România şi Bulgaria să nu mai fie discriminate.

„Apreciez apariţia acestui raport. Este primul raport care analizează situaţia statului de drept, libertatea presei şi aşa mai departe în toate statele membre ale Uniunii Europene. România susţine de multă vreme că de aşa ceva avem nevoie în locul MCV-ului care discriminează într-un fel România şi Bulgaria. Este foarte bine că avem acest raport. Este foarte bine că în acest raport lucrurile sunt spuse aşa cum le vedem şi noi”, a punctat şeful statului.

În acest sens, a dat ca exemplu evaluarea privind Legile Justiţiei şi statul de drept din document.

„Se spune clar: în perioada 2017 -2019, evoluţia a fost foarte problematică. În 2020, guvernul în funcţiune încearcă să revalideze, să repornească procesul pentru a echilibra ce s-a greşit. Deci, lucrurile sunt foarte bune. În aceeaşi măsură se reiau unele chestiuni care au apărut şi în rapoartele MCV şi toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate chiar în această seară de ministrul Justiţiei. Sunt proiecte de reparare a Legilor Justiţiei, care vor intra într-o dezbatere amplă, o dezbatere publică, altfel decât a făcut PSD, care le-a aranjat acolo, undeva, într-o cămăruţă de la partid sau de la Parlament, nu ştie nimeni, a ieşit cu ele, le-a împins cu forţa şi era cât pe-aci să ne strice toată democraţia”, a spus el.

Iohannis a apreciat că „acest fel de raport este util fiindcă putem să ne dăm seama unde în Uniunea Europeană este nevoie de mai multă acţiune, unde sunt exemple de bune practici, cum se poate interveni pentru a face Justiţia mai puternică, independentă”.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...