1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

News

Klaus Iohannis pentru L'Express: Vreau să fiu preşedinte două mandate

Klaus Iohannis a declarat într-un interviu publicat marţi pe site-ul săptămânalul francez L'Express că vrea să rămână preşedinte al României două mandate, pentru că lucrurile nu pot fi schimbate în patru sau cinci ani, şi a precizat că va fi un preşedinte 'mediator' şi un 'arbitru'.

23 dec, 2014 | Agerpres

Întrebat cum va fi relaţia lui cu premierul Victor Ponta, Klaus Iohannis a declarat că îşi va respecta promisiunea din campanie, de a avea o abordare diferită în politică, caracterizată de 'mai puţine scandaluri, mai puţin zgomot mediatic, şi mai mult interes acordat esenţei problemelor'.

'Este exact lucrul pe care îl voi face. Nu o să mă vedeţi certându-mă cu prim-ministrul pe un platou de televiziune. Faptul că Victor Ponta este fostul meu adversar în campania în campania electorală va face, cu siguranţă, această relaţie mai dificil de gestionat, dar voi face în aşa fel încât colaborarea cu guvernul să fie corectă', a spus Iohannis, adăugând că poate aceasta 'nu va dura prea mult'.

În ceea ce priveşte rolul pe care trebuie să-l îndeplinească preşedintele în contextul coabitării, Iohannis a afirmat că acesta trebuie să fie un 'model pentru societate'.

'Modul în care se comportă (preşedintele - n.r.), în calitate de personaj public, trebuie să inspire naţiunea şi nu să o distreze. Credeţi-mă, este o abordare nouă pentru România', a afirmat preşedintele român, adăugând că preşedintele nu poate impune singur schimbarea şi că trebuie să se sprijine 'pe un guvern care lucrează în acelaşi sens'.

'Lucrurile nu vor putea evolua corect decât din momentul în care guvernul va fi din aceeaşi formaţiune politică cu mine, şi nu din partea adversarului. Nu se va întâmpla repede, dar sper ca schimbarea să aibă loc în 2015. Sau cel târziu în 2016, după alegerile legislative', a mai spus Iohannis.

Legat de dosarele sale prioritare, preşedintele român a spus că există mai multe şantiere pe care trebuie lucrat, începând cu lupta împotriva corupţiei. 'Pe plan instituţional, trebuie să adoptăm proceduri noi, mai uşoare şi mai transparente, fie că este vorba de felul în care sunt aleşi deputaţii, fie că e vorba de formarea partidelor politice şi finanţarea lor. Vreau să lansez câteva dezbateri publice pe probleme de sănătate şi de educaţie. Astăzi, în România, dezbaterea are loc doar în interiorul partidului care a demarat reforma. Iar atunci când pleacă de la putere, urmaşul său se străduieşte să distrugă rapid totul. Dacă vrem să reformăm cu adevărat sistemul public, deciziile trebuie să aibă un consens politic şi să fie acceptate de toate marile partide politice', a opinat el.

Întrebat dacă îi va fi suficient un mandat pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele, Iohannis a răspuns că acţiunea sa este 'de durată'.

'Nu în patru sau cinci ani pot fi schimbate lucrurile. Din acest motiv îmi doresc să rămân la putere două mandate', a spus noul preşedinte român.

În ceea ce priveşte stilul pe care îl va avea ca preşedinte, Iohannis a spus că va fi 'un mediator, un integrator şi un arbitru'. 'Credeţi-mă, este un echilibru greu de realizat', a adăugat el.

În acelaşi timp, întrebat dacă nu se teme că-i va dezamăgi pe români, care îşi pun în el speranţe imense, Iohannis a afirmat: 'Nu pot să vă răspund decât un lucru: voi face tot ce pot...'

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO