„Klaus Iohannis, preşedintele român la care nu ne aşteptam” – Ce mai scrie presa internațională despre alegerile din România

Presa internaţională continuă să comenteze luni victoria liberalului Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, multe publicaţii considerând rezultatul drept o surpriză în condiţiile în care social-democratul Victor Ponta părea favorit, spaţii ample fiind dedicate de asemenea dificultăţilor de care s-au lovit românii din diaspora în exercitarea dreptului la vot.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 15:24

Klaus Iohannis, preşedintele român la care nu ne aşteptam, titrează ziarul La Tribune, care scrie despre o ‘lovitură de teatru’ după ce candidatul de centru-dreapta a surprins pe toată lumea recuperând cele 10 procente care-l separau de premierul social-democrat. Încercând să anticipeze ce va urma pe scena politică a României, La Tribune scrie despre perioada de coabitare care se va instaura până la alegerile legislative din 2016.

Dreapta obţine o VICTORIE surpriză în alegerile prezidenţiale, titrează la rândul său ziarul Le Figaro, care subliniază o mobilizare fără precedent a electoratului după scrutinul din 1996.

Alegătorii au dorit să protesteze împotriva corupţiei care subminează statul, dar şi împotriva sărăciei unei ţări aflate la coada Uniunii Europene, explică ediţia franceză a publicaţiei online Slate, care-l descrie pe noul preşedinte român drept un ‘german’ care vrea să facă din România o ţară ‘normală’. Alegându-l pe Iohannis, românii şi-au manifestat respingerea faţă de vechile figuri ale politicii, continuatori ai fostului regim, se apreciază de asemenea în articolul ce face referire la ‘ruptura’ din România.

Şi Le Monde scrie că rezultatul votului reprezintă un ‘deznodământ neaşteptat’, iar Le Parisien subliniază ‘victoria surprinzătoare a candidatului de dreapta’. Rezultatul este tot o ‘victorie surpriză’ şi pentru publicaţia elveţiană Le Temps, în timp ce Le Quotidien, din Luxemburg, scrie despre ‘o înfrângere surprinzătoare’ a lui Victor Ponta.

Alegându-l duminică pe ‘germanul’ Klaus Iohannis ca preşedinte al României, românii şi-au exprimat ‘setea de democraţie’, însă sarcina se anunţă una gigantescă pentru noul venit, care afirmă că doreşte să eradicheze flagelul corupţiei din acest fost stat comunist, comentează, luni, France Presse. ‘România reprezintă o excepţie pozitivă, inclusiv prin faptul că a ales un preşedinte membru al unei minorităţi etnice’ care numără circa 60.000 de membri dintr-o populaţie de aproximativ 20 de milioane, a subliniat politologul român Radu Alexandru, anticipând că Iohannis se va confrunta cu o ‘presiune populară enormă, românii aşteptând din partea sa o implicare activă în tot ce reprezintă stat de drept’. ‘Însă prerogativele sale sunt limitate prin Constituţie’, a mai spus politologul.

Ziarul spaniol El Pais apreciază însă că Iohannis, pe care-l descrie drept un politician care şi-a centrat discursul pe eradicarea corupţiei, dar care este ‘alergic la polemici’ şi ‘puţin timid’ în faţa camerelor, nu se găseşte într-o poziţie comodă, amintind de dosarul său de incompatibilitate încă nesoluţionat, un eventual verdict nefavorabil împiedicându-l să-şi exercite atribuţiile de preşedinte.

La acest caz face referire şi El Mundo, care constată totodată că ‘România a votat împotriva corupţiei’.

Victoria lui Iohannis este un fapt incontestabil şi cu o enormă semnificaţie politică, iar consecinţele succesului său sunt greu de anticipat în acest moment, ele urmând să se contureze pe măsură ce se va calma tensiunea electorală, notează publicaţia La Vanguardia, care remarcă faptul că această victorie este ştirea zilei în presa germană online. Germania este primul investitor în România, iar alegerea lui Iohannis ar putea consolida această poziţie, continuă la Vanguardia, care consideră că vor exista consecinţe importante şi în relaţiile României cu marile puteri, respectiv SUA, Rusia şi China. Sursa citată apreciază că succesul lui Iohannis este rezultatul dorinţei multor români de a vedea un german la conducerea ţării, întrucât ei consideră că familia regală română, ce are de asemenea origini germane, a jucat un rol important în modernizarea ţării.

La Vanguardia remarcă de asemenea că Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Iohannis, premierul român admiţând totodată că ‘poporul are întotdeauna dreptate’, iar acest gest îl onorează. Însă pe Iohannis îl aşteaptă o misiune dificilă şi el va avea de înfruntat multe dificultăţi dacă va dori să transforme radical România, avertizează publicaţia spaniolă, care constată şi maturitatea de care a dat dovadă poporul român, care a ales un preşedinte puţin vorbăreţ, sas şi de confesiune luterană, fapt care, în opinia ziarului La Vanguardia, reprezintă pentru România un mare pas către propria sa unificare internă. A sosit momentul ca românii să-şi ia în mâini propriul destin ca cetăţeni de prim rang ai Uniunii Europene şi să ocupe în cadrul acesteia locul pe care-l merită, conchide publicaţia spaniolă.

Presa britanică a evidenţiat problemele de la secţiile de votare din străinătate. Astfel, parlamentarul britanic Mike Hancock, ales în Portsmouth, a declarat pentru Mirror că ambasada României la Londra l-a contactat pentru organizarea unei secţii de votare în acest oraş amplasat într-o zonă centrală pentru românii din sudul Marii Britanii. Hancock menţionează că la primul tur în această secţie de votare totul a decurs normal, au fost cozi, dar nu s-a întâmplat nimic ‘dramatic’. Parlamentarul britanic s-a arătat în acelaşi timp impresionat că un număr atât de mare de români au venit să voteze şi mărturiseşte că s-ar bucura dacă şi la alegerile interne din Marea Britanie ar vedea o asemenea prezenţă la vot.

Publicaţiile The Independent şi Standard scriu despre ‘haosul’ din faţa secţiilor de votare de la Londra, unde, ca măsură de precauţie, a fost chemată poliţia după ce românii care nu au reuşit să voteze au rămas în faţa secţiilor şi după închiderea urnelor. Mii de români au stat şi câte zece ore la coadă la secţiile de votare de la Institutul Cultural Român din Londra şi la consulat, iar circa 2.000 dintre ei nu apucat să-şi exercite dreptul la vot, notează publicaţia online Standard.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...