Iohannis, despre carantinarea Bucureştiului: Propunerea trebuie să vină de la experţi. Eu nu-mi doresc să ajungem la lockdown în Capitală

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă, că nu îşi doreşte ca Bucureştiul să intre în carantină, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, şi a subliniat că această eventuală propunere ar trebui să vină de la specialişti.
Economica.net - mie, 21 oct. 2020, 15:20
Iohannis, despre carantinarea Bucureştiului: Propunerea trebuie să vină de la experţi. Eu nu-mi doresc să ajungem la lockdown în Capitală

„Propunerea de carantinare trebuie să vină de la experţi, de la specialişti”, a punctat Iohannis.

În acest sens, şeful statului a vorbit de situaţia referitoare la Bucureşti.

„Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau judeţe întregi, însă ştiţi că am avut situaţii în care localităţi au fost carantinate şi cu efecte destul de bune. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului”, a punctat Iohannis.

În contextul gestionării pandemiei, Iohannis a apreciat că „este evident că unele autorităţi, cum s-a întâmplat în Bucureşti, s-au bâlbâit” şi a subliniat nevoia ca autorităţile să fie mai bine organizate.

„Este evident că unele autorităţi, cum s-a întâmplat în Bucureşti, s-au bâlbâit. Este puţin spus. Situaţia creată la momentul respectiv a fost una pe care am comentat-o acum două zile. Nu vreau să reiau ce am spus atunci şi e clar că autorităţile trebuie să-şi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice şi, da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităţilor locale, fiindcă acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Este mult mai eficient, dar este încă relativ puţin obişnuit pentru noi. Dar acest principiu al subsidiarităţii este un principiu valoros şi important în democraţiile consolidate şi este la fel de adevărat că, la noi, unele autorităţi mai au mult de învăţat, dar vor învăţa şi vom avea grijă să înveţe”, a adăugat preşedintele.

De asemenea, şeful statului a susţinut că autorităţile trebuie să fie mai deschise faţă de media.

„În definitiv, politicianul se exprimă prin media în ziua de astăzi şi, da, pot să recomand cu căldură tuturor autorităţilor să se adreseze mai frecvent şi mai deschis opiniei publice”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că nu este treaba preşedintelui să evalueze activitatea miniştrilor.

„Asta este treaba premierului sau a partidului din care provin miniştrii, dar pot să vă spun că ministrul Tătaru se străduieşte foarte tare şi să cunoască situaţia în teren, şi să găsească soluţii”, a afirmat Iohannis.

Despre alegerile parlamentare

Klaus Iohannis a mai spus că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, adică pe 6 decembrie.

„Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja de câteva luni. Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistenţă ideea că cineva ţine cu orice preţ la organizarea alegerilor, în ciuda situaţiei epidemiologice actuale, şi că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esenţiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opţiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit şi cu mai multe şanse peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen!”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat faptul că este absolut fundamental să existe o nouă majoritate parlamentară solidă şi un Guvern susţinut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.

Şeful statului a afirmat că actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care „nu mai reflectă de o bună bucată de timp voinţa reală a românilor”.

„Ce a făcut această majoritate toxică şi nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, aşa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă! Actuala majoritate a întârziat şi chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei şi a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani”, a spus Iohannis.

El a indicat că actuala situaţie epidemiologică este îngrijorătoare, dar că aceasta nu se va încheia până în martie anul viitor.

„Pandemia nu va lua sfârşit nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, aşa cum fals lasă să se înţeleagă cei care susţin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcţionării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert – mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu şi legi organice, care sunt extrem de importante. Vă daţi seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunţă a fi foarte grea, să nu avem un Parlament funcţional”, a spus Iohannis.

El a punctat că, în contextul crizei sanitare, trebuie să făcut tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline.

Preşedintele Iohannis a ţinut să precizeze că alegerile locale au avut loc în condiţii de siguranţă sanitară sporite, iar autorităţile au organizat foarte bine ziua votului, fiind luate toate măsurile pentru reducerea la minimum a pericolului de infectare cu noul coronavirus.

„Avem, aşadar, experienţa acestui scrutin, care ne permite să corectăm erorile inerente şi să îmbunătăţim organizarea votului pentru alegerile parlamentare. Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb, campania electorală care îl precede implică o atenţie sporită, multă prudenţă şi necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfăşurare. Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanţilor riscului contaminării”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului le-a recomandat candidaţilor la parlamentare să îşi promoveze proiectele în mediul online.

„Le recomand, aşadar, candidaţilor să se orienteze mai degrabă spre aceste canale alternative, în locul clasicelor metode din uşă în uşă. Este evident că nu mai poate fi vorba în acest an de mari adunări populare, de mitinguri de susţinere şi solicit autorităţilor responsabile să fie mult mai vigilente în a nu permite sub nicio formă încălcarea regulilor în vigoare. Orice abatere va trebui aspru şi rapid sancţionată. Sunt convins că, dacă se respectă cu stricteţe toate normele sanitare prevăzute, vom putea avea o viaţă democratică activă, chiar şi în aceste condiţii cu totul speciale, generate de pandemie”, a conchis Iohannis.

Despre Ludovic Orban

Președintele a susținut că Ludovic Orban rămâne în continuare prima sa variantă de premier.
ntrebat dacă Ludovic Orban rămâne în continuare prima sa variantă de premier, Iohannis a răspuns afirmativ.

Şeful statului nu a dorit să comenteze afirmaţiile liderului deputaţilor USR, Cătălin Drulă, care a susţinut că premierul Ludovic Orban a picat ‘testul loialităţii şi al onestităţii’, după ce a acuzat USR că a votat pentru Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.

Te-ar mai putea interesa și
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată......
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...