Klaus Iohannis şi-a început mandatul prezidenţial – sinteză

Preşedintele Klaus Iohannis a preluat duminică mandatul prezidenţial de la Traian Băsescu, în cadrul unor ceremonii care s-au desfăşurat în Parlament şi apoi la Palatul Cotroceni.
Economica.net - Dum, 21 dec. 2014, 13:15
Klaus Iohannis şi-a început mandatul prezidenţial - sinteză

Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de şef al statului în Parlament, într-o şedinţă solemnă, în care parlamentarii au luat act de începerea exercitării mandatului de preşedinte iar patriarhul Daniel şi-a dat binecuvântarea.

În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, noul şef al statului a declarat că va fi preşedintele tuturor românilor şi că este onorat de încrederea pe care alegătorii i-au acordat-o.

Cel de-al patrulea preşedinte al României după 1989 a spus că îşi doreşte ca la finalul mandatului său România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul. În plus, preşedintele Iohannis a arătat că doreşte o schimbare profundă a ţării, astfel încât România să iasă din zona senzaţionalului şi a spectacolului.

Preşedintele Iohannis a cerut încredere şi răbdare, arătând că numai aşa se poate realiza o construcţie durabilă.

Iohannis a susţinut necesitatea reconstrucţiei instituţiilor politice astfel încât să fie constituit ‘un edificiu statal durabil pentru 50, nu pentru cinci ani’.

De asemenea, el a arătat că lupta împotriva corupţiei trebuie continuată, pentru că nu există o altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie.

Noul şef al statului a propus un ‘consens naţional’ pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi un consens al partidelor parlamentare pentru menţinerea pe termen lung a bugetului Apărării la cel puţin 2% din PIB, precizând că în primele şase luni ale mandatului va prezenta strategia naţională de apărare.

Iohannis a anunţat că va chema la consultări partidele politice pe teme fundamentale: obiectivele de ţară, o modalitate de lucru şi de dialog permanent şi un calendar cu etape şi acţiuni.

După depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni împreună cu soţia sa, Carmen, unde a fost primit cu onoruri militare. Într-o zi care a debutat cu ploaie, chiar în momentul în care Iohannis a urcat pe podiumul amenajat pentru a primi onorul gărzii de onoare a apărut soarele.

La intrarea în palat, cei doi au fost primiţi de Traian Băsescu şi soţia sa, Maria.

A urmat ceremonia predării colanului, la care au participat şi viitorii consilieri ai lui Iohannis şi echipa lui Băsescu.

Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după onorul dat de garda de onoare la încheierea mandatului prezidenţial. El a salutat, cu lacrimi în ochi, regimentul militar, a sărutat drapelul şi a salutat presa, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, cât şi pe cei care îl aşteptau afară.

Câteva sute de susţinători şi de opozanţi l-au aşteptat la ieşirea din Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis organizează începând cu ora 15,00 o recepţie la Palatul Cotroceni, cu o listă de invitaţi care nu este publică.

Te-ar mai putea interesa și
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare decât cererea în acele ore....
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Hidoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va reoartiza pentru dividende 6,3 miliiarde de ...
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care vedem integral efectele noilor taxe din sănătate
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Prima prognoză pentru anul agricol 2024. România este pe roșu la toate culturile pentru care există date
Prima prognoză pentru anul agricol 2024. România este pe roșu la toate culturile pentru care există date
Suprafața însămânțată cu cereale de iarnă și rapiță a fost afectată în mod negativ de seceta din toamna trecută, ...