Update: Klaus Iohannis va gira un acord politic asumat de coaliția de guvernare, care va conține grila salarială și termene clare de aplicare, anunță sindicatele din Educație

Preşedintele României va gira un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare, au anunţat, marţi, liderii sindicatelor din Educaţie, la finalul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis.
AGERPRES - mar, 30 mai 2023, 16:52
Update: Klaus Iohannis va gira un acord politic asumat de coaliția de guvernare, care va conține grila salarială și termene clare de aplicare, anunță sindicatele din Educație

„În acordul respectiv va trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, grilă care trebuie să aibă un termen foarte clar de aplicare şi o etapizare clară, procente clare pentru salarizarea corespunzătoare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret, Marius Nistor.

Sindicaliştii au precizat că greva generală va continua şi miercuri, dar au transmis că toţi colegii din teritoriu vor fi consultaţi în legătură cu acest acord şi vor lua decizia dacă vor încheia acest protest.

„I-am prezentat domnului preşedinte care sunt problemele noastre, cele două revendicări principale şi anume acordarea unei majorări salariale în perioada imediat următoare şi evident cea mai importantă: garantarea aplicării acelui principiu în grila salarizării, ca profesorul debutant să aibă salariul mediu brut pe economie. Domnia sa ne-a spus că emiterea unui act normativ – ordonanţă – nu se poate, dar că se angajeaza ca în cazul în care se va accepta un acord îl va gira şi domnia sa”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret, Marius Nistor, a precizat că membrii de sindicat vor fi informaţi asupra discuţiilor avute cu preşedintele Iohannis şi vor decide dacă angajamentele acestuia pot conduce la detensionarea situaţiei, adăugând că „există această şansă”.

„Cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre poate fi un semnal pozitiv. Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (…)

Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamente ale preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică, de recredibilizare prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ. Au obligaţia aceasta faţă de aceşti oameni minunaţi, au această obligaţie faţă de copii, faţă de părinţii”, a spus Nistor.

Întrebat cum i s-a părut discuţia cu preşedintele, el a afirmat că a fost una constructivă.

„Este o şansă optimă pentru toţi colegii noştri ca problemele lor care sunt cunoscute acum de toată opinia publică şi care au o largă susţinere să poată fi rezolvate cât mai rapid”, a adăugat liderul sindical.

El a subliniat: „Nu am zis că facem un pas înapoi, nu e vorba să facă cineva vreun pas înapoi, important este ca toate solicitările colegilor noştri să poată fi puse în aplicare”.

În ceea ce priveşte greva, Simion Hăncescu a confirmat că aceasta va continua miercuri, urmând ca membrii de sindicat să se pronunţe dacă va fi oprită sau nu.

„Oamenii sunt cei care vor decide. Astăzi şi mâine îi consultăm şi vom lua o decizie. Mâine va fi grevă generală, asta e decizia oamenilor. Noi îi consultăm…”, a spus el.

„Colegii trebuie să fie informaţi corect, vor afla conţinutul tuturor discuţiilor purtate şi alaltăieri şi aseară şi urmează să ia o decizie în cunoştinţă de cauză, foarte rapid”, a adăugat Nistor.

Peste 20.000 de sindicalişti din sistemul de învăţământ au protestat, marţi, în faţa Palatului Cotroceni începând de la ora 14:30, după un miting în Piaţa Victoriei. Liderii de sindicat au solicitat intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce, nici la întâlnirea de marţi cu reprezentanţii Guvernului cele două părţi nu s-au înţeles pentru închiderea conflictului.

„Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator” a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Ulterior, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii, marţi, pe reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie.

Sursa foto: Presidency.ro

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...