Klemm: Parteneriatul SUA-România e mai puternic ca oricând. Iohannis m-a rugat să mă concentrez pe relaţia economică

Parteneriatul dintre Statele Unite ale Americii şi România este 'mai puternic ca oricând', în special în privinţa securităţii, a declarat joi, la Bucharest Forum, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care a adăugat că a fost rugat de preşedintele Iohannis să se concentreze pe relaţia economică dintre cele două ţări.
Economica.net - joi, 06 oct. 2016, 09:44
Klemm: Parteneriatul SUA-România e mai puternic ca oricând. Iohannis m-a rugat să mă concentrez pe relaţia economică

‘Unitatea în interiorul Europei şi parteneriatul între SUA şi Europa sunt absolut indispensabile pentru securitatea şi prosperitatea globale’, a afirmat diplomatul.

El a spus că, în urma unei evaluări la Washington, s-a ajuns la concluzia că relaţia dintre România şi SUA este la cel mai înalt nivel.

‘Recent am participat la evaluarea anuală a relaţiilor România – SUA, în Washington. (…) Concluzia ambelor guverne a fost că în prezent, octombrie 2016, relaţiile România – SUA nu au fost niciodată mai puternice şi nu au avut o contribuţie mai puternică la acordul transatlantic’, a spus Klemm.

El a detaliat că România nu doar că se va încadra în cererile de la Summitul NATO din Ţara Galilor de a acorda 2% din PIB Apărării, ci ‘contribuie în mod profund la securitatea transatlantică şi la cea din regiunea Mării Negre, dar şi în zone îndepărtate, precum Afganistan şi Irak’.

‘În privinţa securităţii, parteneriatul nostru bilateral nu a fost nicicând mai puternic’, a spus ambasadorul.

El s-a referit şi la relaţia economică între cele două ţări.

‘Preşedintele Iohannis mi-a spus că România doreşte mai multe de la SUA în ceea ce priveşte relaţia economică şi m-a rugat să mă concentrez pe dezvoltarea unor relaţii bilaterale de comerţ sau de investiţii’, a mărturisit Klemm.

El a remarcat totodată contribuţia actualului Guvern la mediul economic.

‘Dacă avem succes în acest domeniu, se întâmplă şi datorită influenţei Guvernului Cioloş de a îmbunătăţi promovarea investiţiilor şi schimburilor comerciale, climatul de afaceri din România, stabilirea unei strategii naţionale pentru energie, de a se adresa unor investitori-cheie, inclusiv companii foarte importante din SUA’, a detaliat Hans Klemm.

Ambasadorul a reiterat aprecierea pe care SUA o au la adresa luptei anticorupţie din România.

‘Lupta României împotriva corupţiei a făcut ca această ţară să crească nu doar în ochii SUA, (…) ci să devină un exemplu pentru această parte a lumii’, a spus Hans Klemm.

‘Contribuţiile României au dus la acest moment în istorie în care parteneriatul nostru este mai puternic ca oricând’, a subliniat el.

Ambasadorul SUA a amintit de alegerile ce vor avea loc, la sfârşitul anului, atât în SUA, cât şi în România.

‘Provocarea este, acum, când SUA au în faţă o perioadă esenţială de alegeri iar România are, de asemenea, o perioadă esenţială de alegeri, ca aceste două ţări să iasă din aceste momente politice în starea în care pot continua să îşi întărească legăturile şi să contribuie la securitatea europeană, transatlantică şi aici, în regiunea Mării Negre’, a declarat Klemm.

‘Noul Guvern care va veni la putere sper că va avea o ‘moştenire’ pe care să clădească mai târziu’, a adăugat el.

Hans Klemm a completat că, în România, în viitor, ‘eforturile de reformă a administraţiei publice sunt foarte importante, lupta împotriva corupţiei este foarte importantă, creşterea pieţei de capital străin’.

Bucharest Forum se desfăşoară până vineri, sub auspiciile Aspen Institute.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...