Klemm: România începe să fie recunoscută internaţional ca model în lupta anticorupţie

România începe să fie recunoscută la nivel internaţional şi mai ales în această zonă a Europei ca model în lupta anticorupţie, a declarat, miercuri, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans G. Klemm.
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 09:46
Klemm: România începe să fie recunoscută internaţional ca model în lupta anticorupţie

În cadrul unui eveniment dedicat legislaţiei anti-mită, diplomatul american a arătat că România a făcut eforturi să se asigure că sistemul său judiciar are independenţa şi resursele necesare pentru a-i putea judeca adecvat pe cei aduşi în faţa instanţelor pentru corupţie.

‘Ambasada Statelor Unite şi predecesorii mei ambasadori în România au susţinut cu tărie de foarte mulţi ani lupta împotriva corupţiei din România. Aceste eforturi, mai ales în zona urmăririi penale, au înregistrat un succes remarcabil şi folosesc acest termen în mod deliberat pentru că ar trebui dat credit unor decizii uneori curajoase luate de liderii români de a crea instituţii puternice, care să investigheze, să pună sub acuzare, să urmărească penal şi apoi să îi judece pe acei români care au furat din banii publici pentru foloase private’, a declarat Klemm.

El a lăudat realizările Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale tribunalelor româneşti din ultimii ani, afirmând că acestea au fost de succes, precum şi declaraţia ‘foarte clară’ a premierului Dacian Cioloş, care a anunţat intenţia guvernului său ‘de a duce o luptă împotriva corupţiei’.

Ambasadorul american a dat asigurări că Statele Unite vor continua să fie o voce puternică în a sprijini eforturile României de luptă împotriva corupţiei.

‘Vom continua să sprijinim tot ce este necesar să fie făcut pe întreg spectrul luptei anti-corupţie. Este foarte important să existe independenţa judiciară şi resursele pentru a lupta împotriva corupţiei, dar pot fi făcute mai multe pentru a imuniza societatea’, a precizat Klemm.

În acest context, diplomatul a amintit că Parlamentul a adoptat legea de înfiinţare a unei noi agenţii care să coordoneze confiscarea bunurilor obţinute ilicit.

‘România avea deja legislaţia care să permită autorităţilor judiciare şi procurorilor să confişte bunurile furate de la actori privaţi din resurse publice. Însă gestionarea acelor active nu s-a făcut în mod foarte eficient. Agenţia va face acest lucru posibil, astfel încât cei condamnaţi pentru corupţie nu se vor putea bucura de rodul infracţiunilor lor odată ce au ieşit din închisoare şi nu vor putea avea acces la conturi bancare sau proprietăţi care au fost furate de la poporul român’, a explicat Hans Klemm.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Țiriac Collection pune la dispoziția vizitatorilor un nou concept de expunere auto în curtea exterioară a galeriei ce ...
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Grupul de Comunicare Strategică anunţă duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au ...
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...