Klemm: România şi SUA pot crea oportunităţi economice, permiţând companiilor să vină cu soluţii inovatoare

România intenţionează să reducă emisia de gaze cu efect de seră, să crească producţia de energie regenerabilă şi să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică şi, deşi nu va fi o sarcină uşoară, împreună, România şi Statele Unite pot realiza aceste obiective şi pot crea oportunităţi economice, permiţând companiilor să vină cu soluţii inovatoare şi tehnologii noi care să contribuie la rezolvarea problemelor, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
Economica.net - mie, 02 dec. 2015, 15:03
Klemm: România şi SUA pot crea oportunităţi economice, permiţând companiilor să vină cu soluţii inovatoare

Într-un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES, diplomatul american aminteşte că România a adoptat Cadrul Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia, care include ca obiectiv obligatoriu pentru 2030 reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră faţă de nivelul din 1990, şi că statul român s-a angajat să contribuie la efortul global de reducere a emisiilor.

‘Având alături lideri şi reprezentanţi din aproape toate ţările la Paris, acesta este un moment istoric care să ducă la un acord climatic complex şi durabil. Având sprijinul politic şi social există premisele pentru a pune în aplicare acest acord, dar este nevoie de coeziune şi pragmatism. Acum este momentul să acţionăm pentru a avea un cer mai curat azi şi un viitor mai sigur’, afirmă Klemm.

Referindu-se la Conferinţa Părţilor (COP21) de la Paris, ambasadorul susţine că ‘acum mai mult decât oricând’ există voinţa socială şi politică pentru a lua măsuri de contracarare a încălzirii globale şi efectului în lanţ al acesteia asupra mediului înconjurător.

‘Semnele schimbărilor climatice sunt pretutindeni în jurul nostru, de la mări şi oceane ale căror nivel este în creştere până la stratul de gheaţă al Groenlandei, care se topeşte, şi recife de corali care se albesc şi se degradează. Comunitatea internaţională este la un moment de cotitură, iar deciziile pe care le luăm azi vor influenţa clima în care se vor naşte copiii noştri şi copiii copiilor noştri. Dar aici nu este vorba doar de viitor. Beneficiile efectelor eliminării factorilor poluanţi asupra mediului sunt imediate: aer curat, costuri energetice reduse şi industrii noi care se dezvoltă’, este de părere Hans Klemm.

În ceea ce priveşte atitudinea Statelor Unite faţă de schimbările climatice, Klemm spune că ţara sa are ‘o abordare curajoasă’ faţă de acest fenomen pe teritoriul său.

‘De la începutul mandatului preşedintelui Obama, Statele Unite au redus emisiile de dioxid carbon triplând producţia de energie eoliană şi crescând de douăzeci de ori producţia de energie solară. Am aplicat standarde stricte pentru industria carburanţilor astfel încât autoturismele noastre consumă mai puţin combustibil, energia este folosită mai eficient şi considerabile suprafeţe de teren şi cantităţi de apă sunt protejate pentru generaţiile viitoare. În acelaşi timp, economia Statelor Unite s-a dezvoltat, demonstrând că această creştere economică nu este în mod obligatoriu legată de producţia de dioxid de carbon’, arată diplomatul american.

Potrivit acestuia, Planul de energie curată va reduce emisiile aferente sectorului energetic din Statele Unite, care constituie o treime din emisiile naţionale de dioxid de carbon, cu 32% până în 2030, şi va economisi peste 50 miliarde de dolari din costurile aferente mediului şi sănătăţii.

‘Având alături ţări precum China, India şi Brazilia, care acum se angajează să reducă emisiile, avem o şansă reală să punem în aplicare un plan de schimbare. Statele Unite vor pleda la Paris pentru un acord eficient, care să ducă mai departe acţiunile climatice ambiţioase ale tuturor statelor, respectând în acelaşi timp particularităţile specifice fiecărui stat în parte’, precizează Klemm.

El consideră că alegerile individuale pe care oamenii le fac zilnic – ‘de la tipul de ceaşcă de cafea pe care o folosim până la mijlocul de transport ales pentru a ajunge la serviciu’ – au un impact cumulat imens.

‘Atât oraşele, companiile, cât şi indivizii joacă un rol important în transformarea politicilor climatice în acţiuni concrete. Fostul primar al oraşului New York Michael Bloomberg popularizează eforturile reţelei C40 care uneşte mega-metropolele lumii într-un efort comun de a răspunde schimbărilor climatice. Peste 80 de companii, inclusiv Alcoa, Coca-Cola şi Wal-Mart, au semnat angajamentul referitor la măsurile de protecţie a mediului, obligându-se să investească în energie regenerabilă şi să reducă risipa’, menţionează Hans Klemm.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...