Kosovo, transformat în reper al jihadiştilor de Arabia Saudită

Finanţările saudite în Kosovo după ce acest teritoriu şi-a declarat independenţa de Serbia au permis implantarea wahabismului, iar Kosovo a devenit o zonă de referinţă pentru recrutorii jihadişti, comentează site-ul francez slate.fr.
Economica.net - mar, 24 mai 2016, 06:54
Kosovo, transformat în reper al jihadiştilor de Arabia Saudită

În ultimii doi ani, 314 kosovari au plecat de acasă pentru a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic (SI), ceea ce face din Kosovo ţara europeană cu cel mai mare număr de recruţi ai SI în raport cu populaţia sa.

Numărul mare al jihadiştilor kosovari se explică prin influenţa fondurilor saudite, care au ‘transformat această societate musulmană – altădată tolerantă – în rezervor de jihadişti’, explică un articol din New York Times.

Totul a început în 1999, când Kosovo a devenit independent după un război împotriva Serbiei. În acel moment, în timp ce reprezentanţi ai ONU şi trupe americane administrau teritoriul şi îi asigurau securitatea, fonduri provenite din Arabia Saudită – atât de la organizaţii caritabile, cât şi de la ministere şi persoane private – au finanţat promovarea wahabismului, o interpretare radicală a Islamului.

În circa 15 ani, aceste fonduri au fost utilizate pentru construirea a 240 de moschei în care erau audiate discursuri projihad, precum şi pentru sute de burse şcolare care au permis kosovarilor să studieze în Arabia Saudită.

Imamii care au urmat această instruire au revenit în Kosovo cu o viziune foarte rigoristă asupra Islamului. În satele în care predau ei, femeile tinere sunt învăţate să refuze să vorbească bărbaţilor din familia lor, iar tinerii pleacă să practice jihadul în Siria.

Intervievat de New York Times, un imam critică influenţa saudită şi explică: ‘Primul lucru pe care îl fac wahabiţii este să ia membri ai congregaţiei noastre, care interpretează Islamul aşa cum este practicat în mod tradiţional în Kosovo de generaţii, şi să încerce să-i îndepărteze de această interpretare. Odată ce i-au îndepărtat de congregaţia tradiţională, ei încep să-i bombardeze cu idei radicale.’

În unele cazuri, foste moschei istorice – unele datând din secolul al XVII-lea – au fost distruse pentru că erau considerate contrare învăţăturilor wahabite. Imami care au vrut să se opună islamiştilor radicali au fost agresaţi şi ameninţaţi cu moartea.

În ultimii doi ani, poliţia kosovară a desfăşurat o mare operaţiune împotriva credincioşilor care predică terorismul sau ajută la recrutarea jihadiştilor: 14 imami au fost arestaţi şi 19 asociaţii musulmane – închise.

Deşi finanţarea saudită s-a diminuat masiv în ultimii ani, ea a fost înlocuită de fonduri qatariote, kuweitiene şi din Emiratele Arabe Unite (EAU).

La începutul anilor 2000, influenţa saudită proislamistă era vizibilă, dar nici guvernul kosovar, nici reprezentanţii SUA şi ai ONU prezenţi în acest teritoriu nu au făcut nimic pentru a o limita, comentează slate.fr.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...