Kovesi, despre dosarul Microsoft: Prejudiciul este foarte uşor de recuperat

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că în dosarul Microsoft sunt foarte multe măsuri asigurătorii, prejudiciul fiind 'foarte uşor de recuperat'.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 09:45
Kovesi, despre dosarul Microsoft: Prejudiciul este foarte uşor de recuperat

‘Nu pot să comentez decizia definitivă, însă ce este important este că prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi. Este important să vă reamintesc că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii, au fost indisponibilizate în curs 25 de terenuri, imobile şi clădiri, în jur de cinci apartamente şi mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanţelor prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra căruia instanţa s-a pronunţat. Există foarte multe măsuri asigurătorii în acest dosar, deci el ar trebui să fie destul de uşor de exercitat din punctul nostru de vedere’, a declarat Kovesi, la CSM, întrebată cu privire la decizia Instanţei supreme în dosarul Microsoft.

În legătură cu celălalt dosar Microsoft, care se află încă în cercetare la DNA şi în care sunt implicaţi mai mulţi foşti miniştri, Kovesi a explicat că acesta este în lucru.

‘Dosarul este în lucru, s-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităţi IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza. În acest moment, suntem în evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Este important să vă spun că urmează pentru stabilirea certă a prejudiciului, una dintre acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu, şi pentru a dovedi această infracţiune şi pentru a finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal este necesar să stabilim prejudiciul cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucrează ritmic în acest dosar’, a spus şefa DNA.

Cu privire la eventuala mutare a acestui dosar pentru a fi instrumentat de un alt procuror anticorupţie, procurorul-şef al DNA a precizat că acest aspect reprezintă ‘o chestiune internă’.

‘Datorită faptului că în DNA avem şi colegi care au venit în urma interviurilor, dar mai ales datorită faptului că anumiţi procurori aveau în instrumentare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obişnuim să formăm echipe de procurori care să lucreze în dosare sau redistribuim dosare şi unor procurori nou-veniţi în DNA, dar aceasta este o chestiune internă. Vă pot asigura că se lucrează ritmic în acest dosar, este un dosar complex (…), în condiţiile în care procurorii care instrumentează acest dosar au peste 140 de dosare în lucru’, a arătat Kovesi.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...