Kovesi, despre dosarul Microsoft: Se fac analize financiare pentru stabilirea prejudiciului cauzat de abuzul în serviciu

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că procurorii anticorupţie continuă cercetările în dosarul Microsoft, iar pentru stabilirea prejudiciului cauzat în dauna statului prin infracţiunea de abuz în serviciu sunt efectuate anumite analize financiare. 
Economica.net - Dum, 10 apr. 2016, 09:08
Kovesi, despre dosarul Microsoft: Se fac analize financiare pentru stabilirea prejudiciului cauzat de abuzul în serviciu

„În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimişi în judecată o parte dintre inculpaţi pentru fapte de trafic de influenţă, luare, dare de mită. S-a disjuns dosarul cu privire la infracţiunea de spălare de bani, inclusiv faţă de persoane care au fost cercetate în faza iniţială. Apoi, alte persoane, şi mă refer în special la cei care au avut calitate de foşti miniştri, (…) sunt cercetate şi învinuite pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu. Pentru dovedirea acestei infracţiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul pentru a putea să şi recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse nişte rapoarte de constatare financiară, se fac nişte analize financiare, (…) se administrează în paralel şi anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar”, a spus Kovesi, duminică, la Pro Tv.

De asemenea, procurorul şef al DNA a arătat, referindu-se la primele condamnări din acest dosar, că procurorii au decis să conteste decizia instanţei de fond, motivele de apel vizând atât latura penală, cât şi latura civilă.

„Am făcut o analiză împreună cu colegii care au participat în şedinţa de judecată, cu colegii care au lucrat în acest dosar. S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel vor viza atât latura penală, ceea ce include şi chestiunea privind pedepsele, dar şi latura civilă a cauzei, ceea ce include modalitatea de confiscare şi anumite dispoziţii legale care s-au aplicat”, a mai explicat Kovesi.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat, în 24 martie, sentinţa în dosarul Microsoft: omul de afaceri Nicolae Dumitru, un an şi 6 luni închisoare cu suspendare; fostul ministru Gabriel Sandu, 2 ani cu executare; omul de afaceri Dorin Cocoş, 2 ani cu executare, iar fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, 3 ani cu executare.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanţa a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

Magistraţii au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan să fie scăzute perioadele în care aceştia au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae; 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu; 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş; 3.996.360 euro de la Ştefan Gheorghe.

Totodată, a fost menţinut sechestrul asigurator pe bunurile inculpaţilor.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...