Kovesi: DNA a gestionat anul acesta peste 10.200 de dosare penale

DNA a gestionat în anul 2015 peste 10.200 de dosare penale, cu un număr de numai 90 de procurori, a declarat joi procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi.
Economica.net - joi, 10 dec. 2015, 20:08
Kovesi: DNA a gestionat anul acesta peste 10.200 de dosare penale

În cadrul unui interviu acordat TVR, Kovesi a fost întrebată de ce în anumite dosare există întârzieri în desfăşurarea anchetelor, iar unii politicieni reclamă că sunt anchetaţi acum pentru fapte mai vechi.

‘Într-adevăr, sunt situaţii în care, în anul 2015, investigăm fapte din anul 2010 sau 2011 şi aici sunt două situaţii diferite. O dată, avem situaţia în care au fost deschise aceste dosare în urmă cu câţiva ani în cadrul DNA şi la vremea respectivă ele nu au fost finalizate, unele din lipsă de probe, altele datorită faptului că procurorii au avut foarte multe dosare în lucru şi, ca o mică paranteză, vă spun că, în acest an, DNA a trebuit să gestioneze peste 10.200 de dosare penale cu un număr de numai 90 de procurori. Imaginaţi-vă ce înseamnă acest volum mare de dosare. În al doilea rând, sunt foarte multe situaţii în care noi primim sesizări de la cetăţeni sau primim informaţii din mass-media, de la firme, de la diverse persoane care ne scriu despre fapte care au fost comise cu câţiva ani în urmă şi pe care noi suntem obligaţi să le investigăm’, a explicat Kovesi.

Ea a subliniat că în unele dosare investigaţiile pot dura mai mult, deoarece este nevoie de verificări complexe.

‘În foarte multe dintre cazurile în care au fost implicate persoane cu funcţii importante şi care ne-au acuzat că facem abia acum anchete, se vede din simplul fapt că urmărim numărul de dosar că aceste anchete au fost deschise în urmă cu doi ani, cu trei ani, când unii dintre ei încă mai ocupau aceste poziţii, dar, datorită modului în care se administrează probele, datorită faptului că uneori avem nevoie de expertize, avem nevoie de anumite verificări complexe, de verificarea unor conturi bancare aflate în străinatate, sigur, investigaţia poate să dureze mai mult de un an’, a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a declaratcă lucrurile nu au evoluat în sens pozitiv în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor stabilite în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie, iar dacă în continuare cei eliberaţi din închisoare vor sta în vilele lor luxoase, atunci asta va constitui o problemă şi în viitor.

În cadrul interviului, Kovesi a fost întrebată dacă lucrurile au evoluat în materia recuperării prejudiciilor, mai ales că a fost înfiinţată recent Agenţia de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

‘Deocamdată, de la intervenţiile mele publice, în care am semnalat această problemă, în afară că, probabil, cei din Ministerul Finanţelor sunt supăraţi pe DNA că am făcut publică această informaţie, lucrurile n-au evoluat într-un sens pozitiv. Este adevărat, un prim pas în rezolvarea acestei probleme îl poate constitui înfiinţarea acestei agenţii şi este foarte bine că ea s-a înfiinţat, pentru că o să ştim exact spre cine să arătăm cu degetul, atunci când hotărârile judecătoreşti definitive nu sunt executate. Rămâne totuşi o chestiune în discuţie. Dacă procedurile şi legile, despre care cei de la Ministerul Finanţelor spuneau că îi încurcă să execute aceste hotărâri judecătoreşti, au fost şi ele modificate sau nu. Pentru că degeaba înfiinţăm o instituţie nouă, cu oameni noi, dacă procedurile rămân aceleaşi, şi noua instituţie se va confrunta cu aceleaşi probleme de executare. Este important ca această agenţie să fie operaţionalizată cât mai curând, să funcţioneze efectiv, să fie transmise toate hotărârile definitive şi să vedem dacă, într-adevăr, se începe executarea efectivă a acestor hotărâri’, a spus Kovesi.

Ea a adăugat că nu a avut o discuţie pe această temă cu noul ministru al Justiţiei, însă DNA a trimis de-a lungul timpului puncte de vedere chiar şi atunci când s-a discutat proiectul de lege pentru înfiinţarea agenţiei pentru recuperarea bunurilor confiscate.

‘Pot să vă spun doar că noi monitorizăm foarte atent hotărârile de condamnare, ştim în fiecare moment în dosarele DNA ce hotărâri de condamnare avem sau care este valoarea bunurilor sechestrate de către DNA. Dacă această agenţie va fi operaţionalizată, cu siguranţă o să avem contacte la nivel instituţional şi o să vedem în ce măsură hotărârile sunt executate sau nu. Însă este foarte important pentru a atinge scopul pedepsei, ca persoanele care comit fapte penale şi obţin beneficii din comiterea acestor fapte penale, să fie deposedate de aceste bunuri. Dacă în continuare vom vedea inculpaţi care ies din puşcării, în continuare vor sta în vilele lor luxoase, vor conduce maşini luxoase, vor avea bani în cont şi, practic, nu se întâmplă nimic, cu siguranţă aceasta va constitui o problemă şi în viitor’, a mai spus Kovesi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, ...
Raiffeisen Bank consultant pentru vanzarea a trei ferme din Calarasi
Raiffeisen Bank consultant pentru vanzarea a trei ferme din Calarasi
Raiffeisen Bank S.A. ("Raiffeisen") a anuntat ca a asistat in calitate de consultant financiar exclusiv al Insight Investment ...
Autostrada Lugoj – Deva: Contestația grecilor de la Aktor pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”, respinsă și de instanță
Autostrada Lugoj – Deva: Contestația grecilor de la Aktor pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”, respinsă ...
Curtea de Apel București a respins marți, 25 ianuarie, contestația constructorului grec Aktor în cazul licitației pentru ...