UPDATE: Kovesi: Nu am primit niciun fel de informare de la SIE de când am preluat această funcţie. Reacţia SIE

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi, în contextul în care nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său, că se naşte întrebarea dacă este posibil să se poată cumpăra proprietăţi imobiliare în Franţa cu peste 6,7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu afle. Ea a subliniat că este ilegal să nu fie sesizat DNA-ul în cazul în care se deţin astfel de informaţii. Anterior ea a afirmat că, de la preluarea mandatului la conducerea DNA, nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informaţii Externe.
Economica.net - mar, 26 apr. 2016, 11:19
UPDATE: Kovesi: Nu am primit niciun fel de informare de la SIE de când am preluat această funcţie. Reacţia SIE

‘În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit şi SIE un punctaj oarecum mic. Aş putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcţie nu am primit niciun fel de informare de la SIE’, a afirmat Kovesi, la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracţiunii: de la prejudiciu până la confiscare şi a celei de-a doua ediţii a Indexului Sustenabilităţii DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.

Ea a precizat că în investigaţiile procurorilor anticorupţie se observă că tot mai mulţi inculpaţi şi-au deschis conturi şi afaceri în străinătate, precum şi că îşi mută bani şi îşi cumpără proprietăţi în afara ţării.

‘Sigur că se ridică firesc întrebarea: de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi? Sunt companii străine anchetate în ţara lor pentru că au dat mită în România şi nu am primit sesizări cu aceste infracţiuni. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nu am primit sesizări nici despre iahturile din străinătate, nici despre vilele de lux din străinătate. Uneori am aflat despre astfel de informaţii din investigaţiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigaţii jurnalistice care au făcut dezvăluiri despre companii anchetate în străinătate care au oferit mită în România sau despre conturi ale unor persoane din România care au derulat sume de bani sau au făcut tranzacţii sau afaceri în străinătate. Se naşte firesc întrebarea, şi aş pleca de la un exemplu concret, dacă credem că se pot cumpăra proprietăţi imobiliare în Franţa cu suma de peste 6,7 milioane de euro şi niciun ofiţer de informaţii să nu afle despre acest lucru, niciun ofiţer de informaţii să nu se împiedice de această informaţie? Mie îmi este greu să cred acest lucru’, a susţinut şefa DNA.

Kovesi a spus că nu este opţional să afli aceste informaţii şi să nu sesizezi DNA. ‘Este ilegal să deţii o astfel de informaţie şi să nu sesizezi DNA şi atunci mă întreb în mod firesc dacă cumva nu s-au aflat astfel de cazuri?’, a adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...