Kovesi: Părţi din dosarele Microsoft şi EADS s-ar putea finaliza în acest an

Unele părţi din dosarele Microsoft şi EADS, care vizează anumite fapte sau anumite persoane, ar putea să se finalizeze în acest an cu trimiteri în judecată, a declarat duminică procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, la ProTV.
Economica.net - Dum, 17 mai 2015, 15:08
Kovesi: Părţi din dosarele Microsoft şi EADS s-ar putea finaliza în acest an

‘Este posibil ca în aceste dosare o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat şi până în prezent. Sunt persoane faţă de care urmărirea penală s-a finalizat şi dosarul a fost trimis la instanţă, iar restul cazului a fost disjuns. (…) Dacă faţă de anumite persoane sau anumite fapte procurorul finalizează ancheta, cu siguranţă va trimite la instanţă’, a spus Kovesi.

Ea a explicat că ambele dosare sunt foarte complexe, vizând un număr mare de persoane şi fapte comise într-o perioadă lungă de timp, din acest motiv anchetele fiind de durată, scrie Agerpres.

‘Atât în dosarul EADS, cât şi în dosarul Microsoft, nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracţionale pe perioade foarte lungi de timp, şapte ani, opt ani de zile, şi trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiţionale ale acestor contracte. Nu este vorba despre dosare pe care să le poţi finaliza în trei luni, activitatea infracţională este extrem de amplă, implică foarte multe persoane, implică foarte multe responsabilităţi, implică foarte multe documente care trebuie studiate şi probe care sunt de administrat. Sunt sute de persoane audiate până în prezent. Faptul că noi nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează în aceste dosare’, a precizat şefa DNA.

Ea a adăugat că în cazul Microsoft au loc audieri aproape în fiecare săptămână, urmând să fie întocmite rechizitoriile pentru unele dintre persoanele implicate, nefiind exclus să apară şi nume noi în dosar.

‘În dosarul Microsoft se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal în acest dosar, avem comisii rogatorii în curs, deci este un dosar în care se lucrează. Parţial, pentru anumite persoane, dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanţa de judecată. Sper ca în curând să finalizăm cel puţin o parte din acest dosar, atunci când probele pe care le administrăm vor fi finalizate. (…) Procurorul de caz are obligaţia să verifice toate informaţiile care apar, legate de fapte de corupţie sau fapte conexe infracţiunilor de corupţie în acest dosar. Dacă în urma investigaţiilor vor apărea nume noi, vă asigur că o să aflaţi’, a declarat Kovesi.

În ceea ce priveşte dosarul EADS, procurorii efectuează în continuare audieri şi verificări de documente.

‘În dosarul EADS se lucrează, se lucrează ritmic, avem audieri, avem cereri de asistenţă judiciară internaţională, sunt foarte multe comisii rogatorii care sunt dispuse în dosar, sunt foarte multe audieri care se fac şi sa făcut până în prezent, se verifică documente’, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi: Nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul preşedinte, nici cu actualul preşedinte, nici cu premierul

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat duminică la ProTV că nu a discutat despre dosarele penale nici cu fostul preşedinte Traian Băsescu, nici cu actualul preşedinte Klaus Iohannis, nici cu premierul Victor Ponta.

‘Pot doar să va spun doar că după încheierea mandatului domnului preşedinte Traian Băsescu nu am discutat cu acesta şi nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul preşedinte, nici cu actualul preşedinte. (…) Nu am discutat niciodată despre dosare cu premierul ‘, a afirmat Kovesi.

Kovesi exclude plecarea la Bruxelles sau o candidatură politică: Vreau să-mi duc acest mandat la sfârşit

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat duminică, la ProTV, că nu intenţionează să plece la o instituţie europeană sau să candideze la o funcţie politică, obiectivul său fiind să-şi ducă la capăt mandatul actual.

‘Văd că există foarte multe preocupări din partea unora să spună ce voi face în 2016. Cred că sunt singura în măsură să spun ce voi face în 2016. Deocamdată, ceea ce vreau să spun foarte clar este că vreau să-mi duc acest mandat la sfârşit şi toată energia pe care o am să o folosesc pentru a realiza obiectivele propuse în acest mandat. Deci nu vreau să plec la nicio instituţie europeană, nu vreau să candidez pentru niciun fel de funcţie politică, nu am asemenea gânduri, vreau să rămân în sistemul judiciar şi în primul rând vreau să duc mandatul la bun sfârşit’, a spus Kovesi, la emisiunea ‘După 20 de ani’.

Întrebată dacă intenţionează să rămână şi după 2016 la conducerea DNA, Kovesi a răspuns că o decizie în acest sens va depinde de cum îşi va îndeplini obiectivele din actualul mandat, dar şi de poziţia echipei sale de colaboratori.

‘În fiecare mandat pe care l-am avut mi-am propus nişte obiective. La finalul mandatului voi vedea dacă mi-am îndeplinit acele obiective. Dacă mi le-am îndeplinit, probabil o să doresc să-mi continui activitatea sau dacă echipa managerială cu care în prezent sunt la conducerea DNA doreşte să ne continuăm drumul împreună. Este foarte important să menţionez că ceea ce se face la DNA nu face un singur om. DNA nu este un om, DNA este o instituţie. Este acolo un corp profesional foarte bine pregătit, un corp de procurori care nu stau în DNA nici pentru bani, nici pentru funcţii, ci fac meseria de procuror cu pasiune şi cred în ceea ce fac. Dacă aceşti oameni vom ajunge la concluzia că putem să continuăm ceea ce am început, cu siguranţă o să mai rămân. (…) Această decizie o voi lua la anul. Nu vreau să spun nici că vreau cinci mandate sau că nu vreau niciun mandat, vreau doar să spun că acest mandat vreau să mi-l duc la bun sfârşit şi să trag linie la anul, după care, împreună cu colegii cu care lucrez în această instituţie, vedem dacă putem continua sau nu’, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi, despre directorii care nu semnează de frica DNA: Dacă este un document legal, nu ai de ce să te temi

Şefii de instituţii şi funcţionarii publici nu trebuie să se teamă să semneze documente dacă acestea sunt întocmite legal, a declarat duminică procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, la ProTV.

‘Nu pot să-i înţeleg pe conducătorii de instituţii care spun: mi-e frică să semnez documente, că vine DNA-ul. În primul rând, dacă este un document legal, nu ai de ce să te temi, nu este nimeni trimis în judecată pe motive de oportunitate, ci întotdeauna pe motive de legalitate. (…) Cel puţin din punct de vedere al DNA, nu văd absolut nicio problemă câtă vreme procedura este respectată şi legea este respectată. Dacă legea este proastă, atunci sesizează conducătorul de instituţie şi modifică procedura’, a spus Kovesi.

În opinia sa, refuzul unor şefi de instituţii de a semna anumite documente denotă lipsa de încredere în angajaţii din subordine.

‘Şi în DNA avem achiziţii publice, până ajunge un contract să fie semnat de conducătorul instituţiei, el trece prin 10 sau 20 de semnături. O astfel de afirmaţie arată că nu ai încredere în propriii tăi angajaţi. Dacă nu ai încredere, schimbă-i, dacă crezi că nu sunt corecţi, dacă crezi că nu întocmesc actele într-un mod corect pentru că sunt corupţi sau nu ştiu carte, schimbă-i şi fă-ţi un corp profesional în care să ai încredere. Nu poţi ca şef de instituţie să nu semnezi documente, până la urmă asta este obligaţia legală pe care o ai’, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cursul euro/leu va avea o valoare medie de peste 5 lei în următoarele 12 luni. Impactul crizei COVID se va resimţi până la sfârşitul anului viitor – CFA România
Cursul euro/leu va avea o valoare medie de peste 5 lei în următoarele 12 luni. Impactul crizei COVID se va resimţi până ...
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în septembrie 2021 cu 16,4 puncte comparativ ...
Orange România a obținut în T3 afaceri de 273 milioane de euro şi creşterea numărului de clienţi cu 1,7%
Orange România a obținut în T3 afaceri de 273 milioane de euro şi creşterea numărului de clienţi cu 1,7%
Orange România a realizat, în intervalul iulie - septembrie, o cifră de afaceri de 273 milioane de euro, similară cu ...
Deficit bugetar de 3,77% din PIB după primele 9 luni din 2021 – Ministerul Finanţelor
Deficit bugetar de 3,77% din PIB după primele 9 luni din 2021 – Ministerul Finanţelor
Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 44,29 miliarde ...