Kovesi solicită sesizarea Camerei Deputaţilor pentru cererea de urmărire penală faţă de Elena Udrea

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, solicită sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea, la data faptelor ministru al Turismului, pentru două infracţiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
Economica.net - mie, 12 oct. 2016, 13:46
Kovesi solicită sesizarea Camerei Deputaţilor pentru cererea de urmărire penală faţă de Elena Udrea

„Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Elena Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită, care ar fi fost săvârșite în exercitarea funcției ministeriale. Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”, se precizează într-un comunicat al DNA.

DNA reamintește că, în cursul lunii septembrie, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Gheorghe Nastasia, la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului, și Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și față de Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

Ulterior au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

„Pe baza probelor respective a rezultat că Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții, să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela”, se mai arată în comunicat.

Procurorii mai susțin că Elena Udrea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

Având în vedere că în perioada vizată de anchetă Elena Udrea avea calitatea de ministru al Turismului, infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina ei au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât este necesară încuviințarea Camerei Deputaților pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale.

Cererii transmise de procurorul șef al DNA i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii anticorupție, precum și un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

„Precizăm că în prezenta cauză inculpații Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu, Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani”, se mai menționează în comunicatul DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...