KPMG îl scoate „basma curată” pe Dragoş Bîlteanu de la SIF Banat Crişana, în chestiunea Romenergo

Compania de audit KPMG a emis un raport suplimentar „de asigurare limitată" privind corectitudinea achiziţiei, de către SIF Banat Crişana (SIF1), a obligaţiunilor Romenergo, companie condusă de Dragoş Bîlteanu înainte de a deveni preşedintele SIF1. KPMG nu a constatat vreo încălcare a reglementărilor interne ale SIF în cazul Romenergo.
Adrian N. Ionescu - vin, 22 nov. 2013, 08:31
KPMG îl scoate „basma curată

Nimic nu ne-a atras atenţia în sensul de a ne face să credem că societatea nu a urmat, în toate aspectele semnificative, paşii procedurali prevăzuţi în politicile interne şi nu a comparat, în toate aspectele semnificative, tranzacţia raportată (achiziţia de obligaţiuni Romenergo, n.r.) cu alte variante alternative de plasament de tipul depozitelor bancare, a obligaţiunilor municipale şi corporative existente în portofoliul societăţii la data de 10 iunie şi a emisiunilor publice de titluri de stat şi obligaţiuni corporative anunţate sau în desfăşurare în acea perioadă, ca politică de stabilire a preţului”, se mai arată în raportul KPMG.

Pe 18 iunie, piaţa a fost surprinsă, neplăcut în cele mai multe cazuri, de anunţul că SIF Banat-Crişana (SIF1) a cumpărat peste 1,5 de milioane de obligaţiuni emise de grupul Romenergo, în valoare de aproape 27 milioane de lei. Obligaţiunile Romenergo au scadenţa peste patru ani şi oferă o dobândă de 8% pe an.

Anunţul a suprins şi a nemulţumit pe investitorii de la Bursă, pentru că Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, a fost anterior şeful grupului Romenergo.

De asemenea Romenergo este unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF1.

Prin urmare tranzacţia avea aparenţele unui conflict de interese (cele ale acţionarilor SIF şi cele ale şefului ei şi ale partenerilor săi).

Aceleaşi aparenţe afectează şi achiziţia de către SIF1  a firmei hoteliere Azuga Turism, care până anul trecut a fost controlată tot de grupul Romenergo.

Pe de altă parte, achiziţia de obligaţiuni Romenergo a fost declarată în regulă, pentru că profitabilitatea acestora nici măcar nu poate fi comparată cu a altor instrumente de acelaşi tip cu obligaţiunile Romenergo.

Nimic nu ne-a atras atenţia în sensul de a ne face să credem că, în absenţa unei pieţe relevante pentru instrumente financiare cu caracteristici similare cum ar fi: tipul de instrument financiar, riscul emitentului, valoarea emisiunii, maturitatea, frecvenţa cuponului de dobândă, etc, societatea a avut acces, în toate aspectele semnificative, la date privind alte emisiuni private de obligaţiuni de acelaşi tip”, se mai spune în raportul  KPMG.

KPMG scoate, astfel, „basma curată” operaţiunea de finanţare a Romenergo, chiar dacă printr-un raport „de asigurare limitată şi nu unul de asigurare absolută sau rezonabilă„, mai precizează KPMG în raportul trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de către SIF1.

De altfel, piaţa a sancţionat pe SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, ale căror acţiuni au preţul la Bursă cel mai scăzut faţă de valoarea activelor, faţă de celelalte SIF-uri.

Citeşte şi

 Piaţa sancţionează pe SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia. Au preţul la Bursă mult sub valoarea activelor

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...