1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

News

Kremlinul ar fi impus trei condiţii pentru a nu interveni în Ucraina

Kremlinul ar fi impus trei condiţii pentru ca Rusia să renunţe la o intervenţie militară în Ucraina, şi anume - amânarea datei alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai, neaderarea Ucrainei la NATO şi nesemnarea acordului de asociere la Uniunea Europeană, potrivit unei surse parlamentare ucrainene citate de agenţia Unian.

14 mar, 2014 | Agerpres

Aceste trei condiţii ar fi fost prezentate la întâlnirea din 5 martie de la Paris dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său american John Kerry, a indicat sursa citată de agenţia de presă ucraineană sub rezerva anonimatului.

Mai mulţi parlamentari ucraineni, notează Unian, consideră că preşedintele rus Vladimir Putin este interesat nu numai de anexarea Crimeii, peninsulă rusofonă unde duminică urmează să aibă loc un referendum pe acest subiect, ci şi de menţinerea în totalitate a influenţei ruse asupra Ucrainei.

''Prin acţiunile sale grosolane în Crimeea, Federaţia Rusă încearcă să împiedice desfăşurarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina. Are loc o întreagă campanie ca aceste alegeri legitime să nu aibă loc', a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate şi apărare naţională, Andrei Parubi.

'Putin înţelege foarte bine că, dacă alegerile vor avea loc la 25 mai, acestea vor fi câştigate ori de Kliciko (fostul boxer, liderul formaţiunii Udar), ori de Poroşenko (oligarhul Petro Poroşenko, fost ministru de externe), şi amândoi sunt de necontrolat de către Kremlin', a afirmat unul din deputaţii Udar. 'Apoi, el (Putin) înţelege bine că un astfel de guvern va semna acordul cu UE, acordul cu NATO', a adăugat deputatul.

Potrivit unor deputaţi ucraineni, premierul Arseni Iaţeniuk ar fi încercat de mai multe ori să ia legătura cu Vladimir Putin, dar acesta a refuzat, Moscova nerecunoscând noua putere din Ucraina.

În acest context, actuala putere de la Kiev speră ca discuţiile de vineri de la Londra dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry, cu 48 de ore înainte de referendumul din Crimeea, să aducă o soluţie pentru Ucraina, întrevederea dintre cei doi fiind considerată de experţi ca 'întâlnirea ultimei şanse'.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO