1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Kremlinul mizează pe o creştere economică de un procent în 2014

Rusia ar urma să înregistreze o creştere economică de un procent în acest an, în pofida înăspririi sancţiunilor occidentale, a apreciat miercuri consilierul economic al Kremlinului, Andrei Belousov, transmite AFP.

23 iul, 2014 | Agerpres

La finele săptămânii trecute administraţia americană a decis înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, în legătură cu situaţia din Ucraina. Pe lista neagră au fost adăugate noi nume de oficiali ruşi, precum şi bănci şi companii din industria de armament rusă. De asemenea, şeful diplomaţiei austriece, Sebastian Kurz, a declarat marţi că Uniunea Europeană va pregăti sancţiuni precise împotriva Rusiei în domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie şi apărării în urma prăbuşirii unui avion malaezian în Ucraina.

'Estimarea mea este că pentru acest an creşterea Produsului Intern Brut va fi de aproximativ un procent' a declarat Andrei Belousov. 'În forma actuală, sancţiunile nu vor avea niciun efect macroeconomic, acestea nu pun probleme decât pentru anumite societăţi' a adăugat consilierul, care până la mijlocul anului trecut a ocupat funcţia de ministru al Economiei.

Cu toate acestea, Andrei Belousov a recunoscut că partenerii comerciali ai Rusiei se confruntă cu dificultăţi rezultate de pe urma incertitudinii crescute provocată de sancţiunile occidentale. 'Partenerii noştrii primesc semnale că este periculos să facă afaceri în Rusia deoarece se expun unor consecinţe din partea Departamentului de stat al SUA' a explicat oficialul rus.

În ultimele luni Ministerul rus al Dezvoltării Economice a făcut mai multe revizuiri la estimările sale privind evoluţia economiei. Dacă la începutul anului autorităţile de la Moscova mizau în 2014 pe o creştere economică cuprinsă între 0,5 şi 1,1%, după adoptarea primei runde de sancţiuni occidentale în primăvară, sancţiuni care au condus la o fugă masivă a capitalurilor, guvernul rus şi-a revizuit prognoza de creştere pentru 2014 la 0,5%, după un avans de 1,3% în 2013 şi o creştere de 3,4% în 2012.

Moscova a catalogat în repetate rânduri sancţiunile occidentale drept contraproductive şi a avertizat că ar putea avea un efect de bumerang asupra economiilor occidentale. Uniunea Europeană este primul partener comercial al Rusiei, iar la rândul său Rusia este al treilea partener comercial ca mărime al UE. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO