Kristalina Georgieva le cere liderilor G20 să ia măsuri pentru evitarea unor ani de stagnare economică în țările sărace

G20 ar trebui să ia măsuri semnificative pentru a stopa ''divergenţele periculoase'' care ameninţă majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare să rămână în stagnare ani de zile, a scris într-o postare pe blog directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva (foto), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 24 feb. 2021, 18:42
Kristalina Georgieva le cere liderilor G20 să ia măsuri pentru evitarea unor ani de stagnare economică în țările sărace

„O colaborare internaţională mult mai solidă” este necesară pentru a accelera desfăşurarea campaniei de vaccinare în ţările mai sărace, inclusiv finanţare suplimentară pentru a le ajuta să cumpere doze, şi pentru a reloca vaccinurile în exces către statele care nu au suficient, a explicat Georgieva.

Oficialul a făcut apel la guvernele G20 să continue măsurile de sprijin fiscal pentru a ajuta economiile şi a apreciat că băncile centrale ar trebui să menţină politicile financiare şi monetare relaxate, pentru a sprijini fluxul de credite către companii şi gospodării.

Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional indică o creştere a economiei mondiale de 5,5% anul acesta şi de 4,2% anul viitor, dar Georgieva a avertizat că perspectivele rămân nesigure, citând temerile privind evoluţia virusului şi ritmul lent de vaccinare în multe ţări.

„Va fi o ascensiune lungă şi nesigură”, se arată în materialul pregătit de oficialul FMI pentru întâlnirea de vineri a miniştrilor de Finanţe din G20, în care le cere să ia măsuri pentru a preveni ceea ce ea a numit „marile divergenţe”.

„Există un risc major ca economiile avansate şi câteva pieţe emergente să se redreseze mai rapid, iar majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare să rămână în stagnare ani de zile. Dacă vrem să inversăm aceste divergenţe periculoase între şi în interiorul ţărilor, trebui adoptate măsuri solide acum”, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Până la finalul lui 2022, FMI estimează că venitul cumulativ per capita va fi cu 22% sub estimările de dinaintea pandemiei în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, exceptând China, faţă de 13% în economiile avansate şi 18% în statele cu venituri scăzute.

De asemenea, FMI vede o accelerare a divergenţelor dintre state, pierderea locurilor de muncă afectându-i disproporţionat de mult pe tineri, pe cei cu calificare redusă, pe femei şi pe cei care muncesc la negru.

Încheierea mai rapidă a pandemiei ar adăuga 9.000 de miliarde de dolari economiei globale până în 2025, aproximativ 4.000 de miliarde de dolari mergând către economiile avansate, depăşind „cu mult” costurile legate de vaccinare, a explicat Georgieva.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" fiind create aproape 140.000 de conturi în vederea depunerii......
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața ...