La 5 ani după criză, bursa de la New York încheie un an record, cu 3.700 mld. dolari plus valoare

La cinci ani după criza financiară, investitorii din SUA şi-au întors din nou atenţia către acţiuni, bursa de la New York înregistrând în acest an performanţe record în raport cu titlurile de stat, în timp ce valoarea companiilor din componenţa indicelui S&P 500 a crescut cu 3.700 miliarde de dolari.
Economica.net - lun, 30 dec. 2013, 12:48
La 5 ani după criză, bursa de la New York încheie un an record, cu 3.700 mld. dolari plus valoare

Indicele Standard & Poor’s 500 (S&P 500) al bursei de la New York a urcat cu 29% în acest an, performanţă cu 32 puncte procentuale superioară titlurilor de stat, cea mai largă diferenţă din 1978, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch şi Bloomberg.

Deşi Rezerva Federală a SUA a anunţat reducerea programului de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni, companiile din componenţa indicelui S&P 500 valorează cu 3.700 miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu 12 luni, cea mai mare creştere înregistrată vreodată. În procente, creşteri mai puternice au fost înregistrate în 1997, cu aproximativ 31%, şi în 1995, cu 34%, însă valoarea creată în acei ani a fost de aproximativ 1.900 miliarde de dolari, respectiv 1.240 miliarde de dolari.

Datorită promisiunilor Rezervei Federale de a menţine dobânzile aproape de zero şi încrederii investitorilor că plasamentele în acţiuni au devenit din nou sigure, performanţele anuale ale bursei de la New York sunt pe cale de a se stabiliza aproape de mediile istorice. Criza din urmă cu 5 ani a redus cu aproximativ 11.000 miliarde de dolari valoarea de piaţă a companiilor listate în SUA, portofoliile revenind în 2009 la valori întâlnite la finalul deceniului anterior.

Obligaţiunile SUA au pierdut 3,4% din valoare în acest an, prima scădere din 2009, deşi cererea pentru titluri de stat este aproape de maxime istorice. Emisiunile de obligaţiuni derulate în acest an de guvernul SUA au fost suprasubscrise de 2,87 ori, cererea ridicându-se astfel la 5.750 miliarde de dolari. Rata de suprasubscriere a stabilit niveluri istorice în ultimii trei ani consecutivi, atingând un maxim de 3,15 ori în 2012.

Înainte de lansarea programului de relaxare cantitativă al Rezervei Federale, în 2008, raportul de suprasubscriere nu a depăşit niciodată o medie de 2,65 ori în cursul unui an.

Unii analişti anticipează că anul viitor va aduce mai multă volatilitate pentru acţiunile americane, pe măsură ce banca centrală va reduce, în etape, programul de achiziţii de obligaţiuni. Majoritatea economiştilor consideră că Fed va încheia la finele anului viitor injecţiile de lichiditate, care se cifrează în prezent la 85 miliarde de dolari pe lună şi vor fi reduse la 75 miliarde de dolari începând din ianuarie.

Profiturile companiilor din componneţa indicelui S&P 500 vor creşte anul viitor cu 9,7%, rată aproape dublă faţă de cea din acest an, anticipează analiştii. Totodată, veniturile vor urca cu 3,8%, faţă de plus 2,2% în 2013.

Produsul Intern Brut al SUA va creşte cu 2,6% anul viitor, după un avans de 1,7% în 2013, potrivit estimărilor analiştilor. Şomajul a scăzut în noiembrie la 7%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani.

Te-ar mai putea interesa și
Odobescu: Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este gravă
Odobescu: Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este gravă
Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este "gravă", a afirmat, luni, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, care participă la Kiev la reuniunea informală a şefilor......
Un nou minim istoric pentru rata şomajului în zona euro
Un nou minim istoric pentru rata şomajului în zona euro
Rata şomajului în zona euro a coborât cu 0,1 puncte procentuale în luna august comparativ cu luna iulie, până la un ...
Grupul Integral cu afaceri în zona medicală și educație vrea să preia Vending Zone, liderul pieței de automate snacks și drinks
Grupul Integral cu afaceri în zona medicală și educație vrea să preia Vending Zone, liderul pieței de automate snacks ...
Grupul Integral, prezent pe piața românească prin rețeaua națională de clinici de imagistică medicală și radiologie ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 10%, până la 59,238 miliarde euro, în septembrie
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 10%, până la 59,238 miliarde euro, în septembrie
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro, la 30 septembrie 2023, ...