La 50 de ani de la aselenizare, câteva peisaje lunare de pe Pământ la îndemâna turiștilor

Acum fix 50 de ani, Neil Armstrog a făcut primul pas pe lună și chiar dacă de atunci mulți astronauți s-au bucurat de priveliștile originale, există căi accesibile tuturor călătorilor care vor să își facă o idee mai clară despre cum arată luna privită de la câțiva metri, dar pe Pământ.  
Răzvan Zamfir - sâm, 20 iul. 2019, 13:19
La 50 de ani de la aselenizare, câteva peisaje lunare de pe Pământ la îndemâna turiștilor

Potrivit momondo.ro, primul loc foarte asemănător este chiar aproape, în județul Buzău: Vulcanii Noroioși. Aflate la aproximativ 150 km distanță de București, micile structuri cu forme de vulcani, provocate de eruperile de noroi și gaze naturale, ghidează fiecare vizitator într-o călătorie cu aspect selenar.

America

Apollo 11 a fost prima misiune americană de aselenizare cu o echipă umană în urmă cu 50 de ani. Totuși, mai există locuri care reproduc imaginile respective pe același continent. Bisti/De-Na-Zin Wilderness Area se află în statul New Mexico și este o zonă imensă (18.000 ha) de roci și văi de diferite forme și culori, formate în spațiul unei mări antice.

Pe insula Maui, se află Haleakalā National Park, un loc în care formațiunile vulcanice fac din acest spațiu o imagine de fundal ideală pentru fotografiile în costum de astronaut.

Coborând către sudul continentului, Salar de Uyuni (Bolivia) și Valle de la Luna (Chile) sunt două zone deșertice care arată asemănător cu terenul lunar. Sarea este un element comun celor 2 zone, dar dispusă diferit: în prima arată ca un covor imens alb, iar în a doua sunt oaze sau formațiuni care seamănă cu sculpturi făcute de vânt și apă.

Prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors la clasa economică:

Bisti/De-Na-Zin Wilderness Area (New Mexico, USA) – Las Vegas (LAS): 835 euro

Haleakalā National Park (Hawaii, USA) – Honolulu (HNL): 1.113 euro

Valle de la Luna (Chile) – Santiago (SCL): 992 euro 

Europa

Călătorii români pot admira astfel de peisaje și în locuri mai apropiate, bucurându-se de prețurile mai mici ale biletelor de avion. Bardenas Reales este o zonă semi-deșertică aflată în partea de nord-est a Spaniei, cu platouri, canioane sau formațiuni tubulare sculptate de vânt și apă, dar și denivelările specifice acestei zone (numite cabezos). Fără a ieși din țară se poate vizita și Parcul Național Timanfaya, în sud-vestul insulei Lanzarote, parte din insulele Canare. Solul vulcanic face ca acest parc să fie un loc potrivit pentru căutătorii de imagini selenare.

Tot în partea vestică a continentului se află și Landmannalaugar, o parte a Rezervației Naturale Fjallabak din munții Islandei, formată în urma unei erupții vulcanice de la jumătatea mileniului II. Pe lângă aspectul specific cu munți roșiatici/maronii, zona atrage și iubitorii de trasee montane sau de izvoare geotermale.

Prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors la clasa economică

Bardenas Reales – Zaragoza (ZAZ): 217 EUR / Bilbao (BIO): 191,5 euro

Timanfaya – Lanzarote (ACE): 260 euro

Landmannalaugar – Reykjavik (KEF): 367,5 euro

Africa, Asia, Oceania

Călătoriile lungi obișnuiesc să includă locații cât mai diverse, iar vacanțele devin amintiri tot mai intense atunci când sunt privite prin decorurile fotografiilor.

În partea de sud a Namibiei se află Fish River Canyon, cel mai mare canion din Africa (160 km lungime, până la 27 km lățime și locuri cu o adâncime de până la 550 m). Traseul de 90 km atrage iubitorii de drumeții din toată lumea și este unul dintre cele mai renumite din partea de sud a Africii.

Un alt peisaj care seamănă cu cele de pe Lună, dar mai colorat, se află în partea central-nordică a Chinei, în Zhangye National Geopark. Cea mai vizitată parte se află la 30 km către vest de orașul Zhangye și atrage turiștii mai ales prin formațiunile de rocă înalte de câteva sute de metri, cu straturile de culori diferite.

Într-un loc și mai îndepărtat (Noua Zeelandă) se află Insula Whakaari, a cărei formă aproape circulară este determinată de un vulcan activ cu diametru de aproximativ 2 km și o înălțime de 321m deasupra mării. Interesant este că acesta este doar un vârf al muntelui care se află sub nivelul mării și se întinde pe o înălțime de încă aproximativ 1600 m față de fundul mării. Peisajele de pe insulă sunt în mare parte dominate de culoarea gri a rocilor și coloanelor formate de vaporii galbeni de sulf. În afară de câteva păsări, nu există alte viețuitoare pe insulă – exact ca pe Lună!

Prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors la clasa economică

Fish River Canyon (Namibia) – Windhoek (WDH): 936 euro

Zhangye National Geopark (China) – Chengdu (CTU): 646 euro

Insula Whakaari (Noua Zeelandă) – Auckland (AKL): 1.109,5 euro

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...