1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

La ce trebuie să te uiţi când îţi alegi asigurarea de locuinţă

Nu întotdeauna secţiunea „ riscuri asigurate” este cea mai importantă parte a unei poliţe de locuinţă. În fapt, dacă nu parcurgi cu atenţie capitolul „ excluderipoţi avea surprize mai mari decât ai putea crede.

15 oct, 2014 | | ECONOMICA.net

Cel puţin trei societăţi de asigurare importante din România limitează, în cazul asigurărilor de locuinţă, dreptul legal la succesiune. Mai clar, contractul de asigurare prevede la secţiunea „excluderi” că moştenitorii benficiarului nu pot ridica pretenţii de despăgubire în cazul decesului acestuia. În situaţia asigurării de locuinţă, care acoperă inclusiv riscuri letale cum ar fi cutremurul sau alunecările de teren, o astfel de clauză contractuală este extrem de importantă.

Practic, prevederea inclusă în contractele a trei mari companii de asigurări, spune că în cazul în care semnatarul contractului moare, de exemplu, în timpul unui cutremur care îi distruge integral locuinţa(situaţie destul de probabilă), familia lui nu este îndreptăţită să primească despăgubirea pentru casă.

Această prevedere, spun avocaţii contactaţi de ECONOMICA.NET, contrazice chiar Codul Civil şi îngrădeşte dreptul legal la moştenire. Poate fi considerată, deci, o clauză abuzivă. Cu toate acestea, spun specialiştii în drept, dacă familia nu contestă respectiva prevedere contractuală ea primează în faţa legii.

Cu alte cuvinte, familia nu va primi despăgubirea decât în urma unui proces. Având la îndemână exemplul notoriu al proceselor dintre bănci şi clienţii lor, ne putem da seama că astfel de acţiuni durează până la doi-trei ani. Singura soluţie la îndemână rămâne aceea de a evita companiile care utilizează asemenea clauze sau de a le convinge să retragă din contract  excluderile respective.

Dacă blocul are crăpături nu iei banii din asigurare

Sute de mii de de români s-ar putea afla în situaţia de a plăti o sumă anuală pentru o foaie fără valoare, în condiţiile în care majoritatea contractelor de asigurare a locuinţei spun că asiguratul nu va fi despăgubit dacă există „crăpături în pereţii de rezistenţă ai imobilului sau  tencuiala exterioară este degradată“.

Câte blocuri „comuniste“ din România au tencuiala exterioară nedegradată şi câte sunt fără crăpături? Şi alte clauze incluse la categoria „excluderi” au nivel de ambiguitate extrem de ridicat care poate permite asigurătorului să refuze plata despăgubirilor. De exemplu, „pagubele produse ca urmare a revoltelor sau tulburărilor sociale“ nu sunt despăgubite. Această clauză nu este însoţită şi de o definiţie a „tulburărilor sociale” ceea ce lasă loc de interpretări.

De ce există exluderi în contractul de asigurare?

Excluderile, în fapt clauze contractuale întocmite de asigurător, au menirea de a feri societatea de plata despăgubirii ca urmare  a unor evenimente care nu pot fi controlate sau, măcar, ameliorate. Multe excluderi sunt absolut normale, altele sunt  exagerate, ambigue sau înşelătoare şi, tocmai de aceea, ar trebui să fie bine analizate .

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO