La dobânzi mici, speranţe mari. Ce soluţii ai?

Rata dobanzii la depozitele pe termen lung cu greu depaseste valoarea de 2%/p.a., iar castigul produs de titlurile de stat pe termen scurt sunt si mai scazute, situandu-se intre 0.8% si 0.9%/an.
Economica.net - mie, 16 dec. 2015, 04:55
La dobânzi mici, speranţe mari. Ce soluţii ai?

Atunci, e normal sa iti pui intreabrea: ce pot sa fac pentru a-mi creste castigul adus de economiile mele? Intrebarea este foarte buna, dar nu este singura. Ar trebui sa raspundem si la alte intrebari la fel de importante: Care este orizontul de timp pe care il avem la dispozitie pentru a economisi si care este nivelul de risc pe care il acceptam?

Cele doua intrebari sunt extrem de importante in gasirea raspunsului. Fiecare dintre noi suntem diferiti si avem nevoi diferite. Unii economisesc pentru o masina de spalat sau un televizor, altii economisesc pentru studii sau pentru avansul la casa mult visata. Insa cu totii ar trebui sa economisim pentru pensie, pentru viitorul nostru. Toate aceste nevoi au orizonturi de timp diferite. Nu astepti cinci ani sa strangi bani pentru o masina de spalat si nici nu te astepti sa poti sa strangi suficienti bani pentru avans la o casa doar in patru luni.

Astfel orizontul de timp este extrem de important si la fel de important este si nivelul de risc cu care suntem confortabili fiecare dintre noi. Iar in finante, pentru ca atunci cand vorbim de bani si economisire vorbim in cele din urma de finante, exista o legatura foarte stransa intre castig si risc. Exista o regula foarte clara pe care din pacate nimeni, niciodata nu a putut sa o infirme. Aceea ca, in cazul unui castig asteptat mai mare, ne asumam un risc mai mare. Riscul fiind aici reprezentat de volatilitatea instrumentelor achizitionate, respectiv de fluctuatiile pe termen scurt (cresteri si scaderi) ale preturilor acestora.

Aceeasi teorie a finantelor ne ajuta sa diminuam riscul asociat plasamentelor noastre printr-o notiune foarte importanta – diversificarea. Riscul scade printr-o diversificare corecta a portofoliului personal, distribuind sumele de care dispui intre mai multe tipuri de investitii.

Iar cand vorbim de diversificare nu vorbim de a iti crea depozite bancare la mai multe banci. Aceasta nu este diversificare! Diversificarea este atunci cand efectuezi plasamente in mai multe instrumente de economisire/investitie diferite – actiuni, obligatiuni, plasamente alternative, etc. Tranzactionarea directa a acestor instrumente necesita insa timp, energie si experienta. Mai mult decat atat, achizitionarea directa a acestor instrumente implica sume consistente de bani, asa ca totul pare mult mai complicat decat la inceput.

Exista si metode simple: economisirea/investitia prin intermediul unui Portofoliu de Investitii. Fondurile de investitii sunt administrate de profesionisti, sunt supravegheate si reglementate strict de catre autoritati, sunt in cea mai mare parte distribuite prin intermediul retelelor bancare, iar evolutia lor este usor de urmarit pe Internet.

Intra pe www.pentruviitorulmeu.ro si te ajutam sa iti alegi un Portofoliul de Investitii care ti se potriveste cel mai bine.  Aici cream solutii de investitii pentru viitorul tau!

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...