La începutul domniei, majoritatea spaniolilor au încredere în Felipe al VI-lea

Majoritatea spaniolilor au încredere în noul rege Felipe al VI-lea şi i-ar sprijini chiar intervenţia, în limitele funcţiei sale, în politică, pentru a sprijini acorduri şi pacte de stat, arată duminică un sondaj de opinie publicat de El Pais. În plus, tot duminică, un sondaj al cotidianului La Vanguardia indică faptul că noul monarh îşi începe domnia cu mai mult sprijin social decât tatăl său, regele Juan Carlos.
Economica.net - Dum, 22 iun. 2014, 13:31
La începutul domniei, majoritatea spaniolilor au încredere în Felipe al VI-lea

Sondajul efectuat de Metroscopia în ajunul proclamării noului rege arată că 58% dintre spanioli consideră că noul şef al statului le inspiră siguranţă şi numai 19% gândesc contrariul. Pe de altă parte, 75% ar sprijini intervenţia Regelui Felipe al VI-lea pentru a sprijini acorduri şi pacte între forţele politice, de la înălţimea funcţiei sale prevăzute de constituţie, aşa cum s-a petrecut în primii ani de domnie ai tatălui său, pe perioada tranziţiei către democraţie.

Felipe al VI-lea îşi începe domnia cu un nivel de sprijin superior celui de care s-a bucurat tatăl său, constată şi sondajul Feedback publicat de La Vanguardia. Efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, dintre care 330 în Catalonia, sondajul arată de asemenea că instituţia monarhiei spaniole a ieşit întărită din procesul de succesiune, început odată cu anunţul regelui Juan Carlos cu privire la abdicare. Peste 61% dintre cetăţenii consultaţi consideră că decizia regelui Juan Carlos va contribui la un mai mare prestigiu social al monarhiei, 90% dintre spanioli arată că noul rege are pregătirea necesară pentru funcţia sa, iar 80% se declară convinşi că acesta va fi un bun reprezentant al intereselor Spaniei în afara graniţelor.

Procentajul celor care au încredere în domnia care tocmai a început este însă mult mai mare între alegătorii Partidului Popular (peste 80%), în vreme ce la alegătorii socialiştilor (PSOE), care au sprijinit de asemenea procesul de succesiune, nivelul de încredere scade la 59%. Pentru simpatizanţii Stângii Unite (formaţiune declarat republicană), senzaţia de siguranţă a noului rege al Spaniei nu depăşeşte 40%, arată sondajul publicat de El Pais. În orice caz, subliniază acesta, imensa majoritate a populaţiei crede că toate formaţiunile politice ar trebui să abordeze această perioadă nouă cu dorinţa manifestă pentru dialog. Peste 90% dintre spanioli consideră că în situaţia actuală de criză şi dezbatere instituţională – reforma Constituţiei sau revendicările secesioniste – trebuie căutate urgent acordurile pentru rezolvarea problemelor prin care trece ţara.

Sondajul La Vanguardia arată ce note dau alegătorii domniei lui Juan Carlos: 7,8 cei ai Partidului Popular, 7,1 cei ai formaţiunii Uniunea pentru progres şi democraţie, şi 6,4 cei ai socialiştilor – aceasta fiind şi media generală. Aceasta ia notă de trece, cel puţin surprinzător, şi de la alegătorii Stângii Unite – 5,3. În schimb, alegătorii naţionaliştilor catalani (CiU) îl notează pe regele Juan Carlos cu 4,9. De cealaltă parte, regele Felipe al VI-lea primeşte un 6,6 de la cetăţeni, o medie generală de la toate grupurile, de la cei mai tineri, până la cei mai în vârstă.

Pe de altă parte, sondajul publicaţiei catalane arată şi că spaniolii sunt conştienţi de cât de limitate sunt puterile unui monarh constituţional, dând dovadă de scepticism în privinţa posibilităţii ca acesta să îmbunătăţească părerea opiniei publice faţă de toate instituţiile statului. În plus, 60% dintre cei intervievaţi sunt conştienţi de existenţa, în Spania, a unei ample cereri pentru convocarea unui referendum cu privire la monarhie – şi numai alegătorii Partidului Popular reprezintă o minoritate în rândul celor care gândesc astfel. Cu toate acestea, 52% dintre spanioli se declară în favoarea actualei forme de stat, şi doar 38% ar alege o republică, mai arată acelaşi sondaj.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe To Lam, ministru al Securităţii Publice, în funcţia de preşedinte al ţării, au anunţat sâmbătă media din Vietnam, după demisia predecesorului său......
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat ...
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...