La nivel global, doar unul din cinci tineri doreşte să preia afacerea familiei

Doar unul din cinci tineri ai căror părinţi au o afacere de familie este deschis la posibilitatea de a prelua afacerea familiei, reiese din studiul 'Coming home or breaking free?', realizat de compania EY şi Universitatea St. Gallen.
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 13:21
La nivel global, doar unul din cinci tineri doreşte să preia afacerea familiei

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, din totalul tinerilor care doresc să preia afacerea familiei, doar 3,5% intenţionează să se ocupe de afacere imediat după terminarea studiilor, dorinţa de preluare crescând uşor la cinci ani după absolvire, când 4,9% dintre respondenţi afirmă că intenţionează să se implice în afacere.

‘Conform răspunsurilor înregistrate în cadrul ^Barometrului EY al afacerilor de familie din România^, 69 la sută dintre liderii care conduc afaceri de familie în România, cu vânzări de peste un milion de euro, consideră că tinerii membri ai familiei trebuie să lucreze între 3-5 ani în afara businessului, înainte de a se alătura acestuia. Acest rezultat indică, pe de o parte, dorinţa antreprenorilor ca următoarea generaţie să acumuleze experienţă relevantă în afara business-ului de familie înainte de a se dedica acestuia, dar poate fi şi o confirmare a interesului scăzut al tinerilor de a succede la conducerea afacerii de familie imediat după finalizarea studiilor’, a declarat Alexandru Lupea, Partener şi Strategic Growth Markets Leader, EY România.

Conform studiului, tinerii se văd – imediat după absolvire – mai degrabă lucrând în cadrul unei firme medii sau mari. Astfel, 23% dintre respondenţi îşi doresc să lucreze într-o firmă cu peste 250 de angajaţi, 20% planifică să se angajeze într-o afacere de dimensiuni medii, în timp ce 17% intenţionează să lucreze într-o firmă mică.

‘La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care îşi doresc să creeze propria afacere creşte de la 7 la 35%, ceea ce indică faptul că nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care împiedică tânăra generaţie să se alăture afacerii părinţilor. Respondenţii din Mexic, Belgia şi Slovenia îşi doresc cel mai mult să se alăture afacerii familiei la cinci ani de la încheierea studiilor, în vreme ce respondenţii din Statele Unite, Israel şi Danemarca îşi doresc cel mai puţin să calce pe urmele părinţilor lor’, se arată în studiu.

În ceea ce priveşte situaţia pe sexe, tinerele sunt mai puţin dispuse să preia afacerea părinţilor, faţă de tineri: 5,73% dintre respondenţii bărbaţi doresc să preia afacerea de familie la cinci ani de la absolvire, în timp ce doar 4,34% dintre femei doresc acest lucru – reprezentând un procent cu aproape 25% mai mic. Această diferenţă între preferinţe predomină indiferent de studiile urmate, de la economie şi drept la medicină şi ştiinţe sociale.

Totodată, generaţia tânără îşi doreşte să preia firme cu performanţe ridicate.

‘Procentul celor care intenţionează să devină succesori la 5 ani de la absolvire atinge 5,2% în cazul firmelor cu 2-5 angajaţi şi 16,3% pentru afacerile de familie cu peste 100 de angajaţi, în timp ce intenţia de succesiune atinge cel mai înalt nivel în cazul respondenţilor care provin din familii cu firme foarte performante din punct de vedere al profitului realizat, al vânzărilor şi gradului de inovaţie’, se precizează în studiu.

Peste 750 de universităţi din 34 de ţări au fost implicate în derularea studiului ‘Coming home or breaking free?’, completându-se în total peste 109.000 chestionare.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...