La poarta fermei, avem cele mai ieftine roșii din UE. Pe raft ajunge însă și marfă de import, din start mai scumpă

La poarta fermei, România are cele mai mici prețuri din UE la roșii. Producem însă mult mai puțin decât consumăm și importăm din țări unde prețul mediu la poarta fermei este de peste 40% mai mare decât la noi.
Alina Stanciu - Dum, 05 sept. 2021, 21:50
La poarta fermei, avem cele mai ieftine roșii din UE. Pe raft ajunge însă și marfă de import, din start mai scumpă

Prețul mediu al kilogramului de roșii rotunde, ambalate, la poarta fermelor din România a fost în luna august de 0,49 euro, cel mai mic preț din UE, conform datelor actualizate la 1 septembrie de către Comisia Europeană. Situația era similară și în iulie, când prețul mediu a fost ceva mai mare, de 0,46 euro kilogramul, după o scădere bruscă față de luna anterioară când fermierii vindeau kilogramul cu 0,68 de euro.

Conform datelor Comisiei, și anul trecut în luna august fermierii locali și-au ieftinit marfa, ajungând la cele mai mici prețuri din UE, respectiv 0,54 de euro kilogramul.

Spre comparație, anul acesta, fermierii din Cehia vând în medie kilogramul de roșii cu 1,72 euro kilogramul, în Franța prețul este de 1,57 euro kilogramul, în Ungaria – 0,76 euro, iar în Spania – 0,7 euro. Prețul mediu la nivelul UE este de 1,02 euro kilogramul.

Prețurile la consumatori dictate de importurile care au crescut cu 16%

Pe rafturile magazinelor locale și în piețe marfa este însă și din import. Conform statisticilor locale, tomatele reprezintă produsul cu cel mai scăzut grad de asigurare a autosuficienței, în anul 2018 acesta fiind de 73%, doar dacă ne referim la cele pentru a fi consumate proaspete. De asemenea, în 2019, dintr-un necesar de consum estimat la peste 803 mii de tone, s-au produs local doar 689,4 mii de tone, adică 85,8%.

Din datele aferente lui 2020, România este al optulea mare importator de tomate din UE ( exceptând UK) cu o cantitate de 90,7 mii de tone în valoare de 112,7 mii de dolari. Față de 2019, importurile de tomate au fost cu 6% mai mari în valoare.

De asemenea, potrivit Institutului Național de Statistică, în perioada ianuarie-mai 2021, România a importat peste 57,1 mii de tone de cereale, cu 16% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Din punct de vedere valoric vorbim despre 73,5 milioane de euro.

Cel mai mult, adică peste 35.600 de tone de roșii proaspete și refrigerate au fost aduse din Turcia, stat non-UE pentru care nu există date referitoare la prețurile medii la poarta fermei. Pe locul doi într-un clasament al statelor de unde cumpărăm roșii este Germania, cu 7,9 mii de tone, urmată de Spania cu 4,8 mii de tone. Or, în Spania, prețul mediu la poarta fermei a fost în luna august de 0,7 euro kilogramul, adiă cu 42% mai scump ca în România. Valoarea importurilor din Spania din primele cinci luni ale anului a fost de 8,2 milioane de euro, iar din Germania de 1,2 milioane de euro. Pentru Germania nu există date referitoare la prețul mediu din luna august.

Care este trendul european 

Conform ultimelor analize realizate la nivel european, în timp ce producția de roșii proaspete din UE continuă să scadă din 2016, producția de roșii pentru procesare, determinată de o cerere puternică și de stocurile scăzute, ar trebui să crească cu 9% în 2021. Per total, producția  va fi cu  5% mai mare față de 2020, conform estimărilor, în contextul unui plus de 9% a producției de roșii pentru prelucrare și un minus de 2% la producția de roșii proaspete. Cererea puternică și stocurile scăzute (după cererea puternică de anul trecut) împing în sus producția  de roșii pentru procesare în toate țările producătoare principale: Italia (+5%), Spania (+17%) și Polonia (+11%). În schimb, se așteaptă o diminuare a ofertei de produse proaspete cu 10% în Spania,  cel mai mare producător din UE, și în FR (- 2%).

Drept urmare, se preconizează că importurile de roșii proaspete din UE vor continua să crească în 2021 (+7%/2020), în timp ce exporturile vor scădea (-21%). Marocul rămâne de departe cea mai mare sursă de importuri (70% în 2020). În timp ce importurile din Turcia (17%) au fost în ianuarie-aprilie 2021 cu 36% mai mari decât importurile din aceeași perioadă a anului trecut, importurile din Maroc au fost stabile.

În ceea ce privește exporturile, acestea scad din 2013 încoace și vor continua să scadă în 2021 până la un nivel minim record de 350 000 t (-21%/2020). Scăderea bruscă este determinată de o scădere a exporturilor către Regatul Unit (-37% în perioada ianuarie-aprilie 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut), cea mai mare piață de export a UE (52%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
 Grupul rus Gazprom se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi ...