La privatizarea CFR Marfă au depus oferte doi investitori români şi unul din SUA

Trei oferte au fost depuse, până miercuri, la expirarea termenului limită, pentru achiziţionarea a 51% din acţiunile CFR Marfă, au declarat, pentru AGERPRES, surse din companie.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 14:30
La privatizarea CFR Marfă au depus oferte doi investitori români şi unul din SUA

Ofertele au fost depuse de două firme din România – Grup Feroviar Român (GFR) şi Transferoviar Grup, în asociere cu Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, şi un investitor din Statele Unite ale Americii. Cesta este OmniTRAX, înregistrată în Denver, Colorado.

OmniTRAX, este una dintre cele mai importante companii feroviare şi de management al transporturilor private din America de Nord, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu, potrivit Mediafax.

Deschiderea plicurilor cu documentele de participare va avea loc pe 9 mai, la ora 11.00, iar verificarea şi analizarea acestora se va face până în data de 15 mai, ora 12.00, când se va întocmi lista investitorilor precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă, precum şi lista celor respinşi.

Grup Feroviar Român, deţinută de Gruia Stoica şi Vasile Didilă, este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro, potrivit Agerpres

Transferoviar Grup este o companie înfiinţată în 2003 şi este controlată de omul de afaceri Călin Mitică. Obiectul de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistică feroviară şi manevră feroviară de marfă, gestionarea de infrastructură feroviară, construcţia de căi ferate, drumuri şi autostrăzi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicată în dezvoltarea infrastructurii feroviare private, în acest moment având în execuţie terminalul de containere din Aiud. Societatea activează atât pe piaţa din România cât şi la nivel internaţional.

Compania deţine participaţii majoritare în cadrul firmelor UV Aiud şi Transferoviar Călători, potrivit Mediafax.

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii de tradiţie din Austria fondat în 1957, administrând active de peste 2 miliarde de euro în domenii cum ar fi managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială.

Donau-Finanz este calificat în faza finală a procesului de privatizare a unităţii de transport de marfă a Căilor Ferate Bulgare (BDZ) – BDZ Freight Services

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, răspunzând unei întrebări despre privatizarea CFR Marfă, că „sunt patru companii foarte mari care au anunţat deja intenţia” şi că până la board-ul FMI din luna iunie procedura va fi încheiată.

„Sunt patru companii foarte mari care au anunţat deja intenţia şi până la board-ul FMI din iunie o să avem procedura finalizată”, a spus atunci Ponta.

Premierul a arătat că procedura de privatizare se desfăşoară conform prevederilor recomandate de consultant, iar ceea ce este important este că nu pot participa „tot felul de oameni”, cum a fost în cazul Oltchim.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a afirmat recent că după cedarea a 51% din acţiunile CFR Marfă statul român va putea împiedica vânzarea companiei la fier vechi, iar condiţiile restrictive impuse în caietul de sarcini nu vor permite înscrierea la licitaţie a unor „geambaşi”.

Fenechiu a spus că şi-ar dori ca privatizarea să fie realizată cu o companie care să dezvolte transportul feroviar de mărfuri în România.

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 180 milioane de euro, iar câştigătorul licitaţiei va fi stabilit la jumătatea lunii iunie.

Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.

Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...