Lafarge este gata să vândă ciment pentru construcţia zidului lui Donald Trump

Cu ochii pe programul colosal de lucrări publice aflat în pregătire în SUA, grupul franco-elveţian LafargeHolcim se declară pregătit pentru a vinde ciment cu care să fie construit zidul avut în vedere de preşedintele Donald Trump pentru a întări securitatea de la frontiera dintre SUA şi Mexic, a declarat joi directorul general de la LafargeHolcim, Eric Olsen, într-un interviu acordat AFP.
Economica.net - joi, 09 mart. 2017, 12:36
Lafarge este gata să vândă ciment pentru construcţia zidului lui Donald Trump

Acest proiect, evaluat la mai multe zeci de miliarde de dolari, este în centrul unei crize diplomatice între Mexic şi Washington şi suscită critici în întreaga lume.

‘Suntem gata să furnizăm materialele noastre de construcţii pentru toate tipurile de proiecte de infrastructură din SUA’, a declarat Eric Olsen, directorul general al celui mai mare producător mondial de ciment, întrebat despre o posibilă participare a grupului la acest proiect controversat.

‘Suntem cel mai mare producător de ciment din SUA şi suntem aici pentru a susţine construcţia şi dezvoltarea ţării’, a adăugat Olsen.

Răspunzând unei întrebări referitoare la eventualele consecinţe asupra reputaţiei grupului, Eric Olsen a insistat că LafargeHolcim nu face politică.

‘Suntem în SUA pentru a ne servi clienţii şi a răspunde nevoilor lor. Nu suntem o organizaţie politică’, a subliniat CEO-ul de la LafargeHolcim.

În schimb, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a cerut joi grupului LafargeHolcim să se gândească bine înainte de a vinde ciment pentru construcţia unui zid la graniţa dintre SUA şi Mexic ‘pentru că există şi alţi clienţi la nivel mondial care nu vor avea o opinie favorabilă faţă de acest lucru’.

‘Vreau să reamintesc că firmele au şi o responsabilitate socială sau cu privire la mediul înconjurător’, a apreciat şeful diplomaţiei franceze.

La rândul său, producătorul irlandez de ciment CRH, prezent şi el pe piaţa din SUA, a anunţat deja că nu va furniza materialele sale pentru construcţia zidului promovat de Donald Trump.

Însă, pentru LafargeHolcim, companie creată în 2015 în urma fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim, miza este mai importantă. Grupul franco-elveţian speră să fie unul dintre principali câştigători ai programului de investiţii în valoare de 1.000 de miliarde de dolari promis de Donald Trump pentru renovarea infrastructurilor americane (poduri, tunele, drumuri şi aeroporturi). Acest plan, care ar urma să fie anunţat în scurt timp, va include şi construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul, susţine presa americană.

Grupul LafargeHolcim ar urma să anunţe în următoarele săptămâni crearea de noi locuri de muncă în SUA.

‘Nu pot să vă dau cifre exacte, dar va fi vorba de un număr important’, a spus Eric Olsen.

Un alt element care ar putea să îl seducă pe Donald Trump este faptul că LafargeHolcim are facilităţi de producţie în Texas şi operaţiuni în New Mexico şi Arizona, adică trei din cele patru state federale aflate la graniţa cu Mexicul.

Pe piaţa din România, Holcim a intrat în anul 1997, iar în prezent deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi. Tot în România, Lafarge produce, de peste 15 ani, materiale de construcţii şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are "creşterea economică cea mai mare din Europa", aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor,......
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite ...
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, joi, la Belgrad, că Uniunea Europeană (UE) doreşte să ...
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, ...