Cu activele Lafarge, irlandezii de la CRH ajung cel mai mare jucător de pe piaţa materialelor de construcţii din România

Format printr-o fuziune în urmă cu 45 de ani, producătorul irlandez CRH ţinteşte poziţia de lider în România în urma achiziţionării activelor de 6,5 miliarde de euro rezultate din fuziunea Lafarge şi Holcim. 
Andrada Ghira - joi, 05 mart. 2015, 22:02
Cu activele Lafarge, irlandezii de la CRH ajung cel mai mare jucător de pe piaţa materialelor de construcţii din România

Compania CRH, care a luat fiinţă în 1970 printr-o fuziune (nr. – Cement Limited, înfiinţată 1936, şi Roadstone, Limited, înfiinţată în 1949), nu este străină de piaţa românească. Firma este prezentă la noi prin producătorul de materiale de construcţii Elpreco, cumpărat de la Broadhurst în 2007, şi prin Ferrobeton România, deţinută prin intermediul Ergon, companie achiziţionată de CRH din 2004.

Cu fabricile Lafarge şi Holcim în portofoliu, CRH devine al treiea cel mai mare producător de ciment din lume şi cel mai mare jucător de pe piaţa materialelor de construcţii din România.  

„În 2015 vrem să culegem roadele acestei vânzări. Vrem să recuperăm ce am pierdut în ultimul an în care ne-am orientat spre interiorul companiei. Acum, cumpărătoul e cunoscut, oamenii sunt liniştiţi pentru că e un cumpărător industrial care va forma în Romania cel mai mare jucător de pe piaţa materialelor de construcţii dacă luam în calcul cifra de afaceri consolidată a Lafarge România, plus celelalte firme care sunt în proprietatea CRH. Vom ajunge la un conglomerat în România, de la la momentul finalizării vânzării”, a declarat Costin Borc, CEO-ul Lafarge România, la prima ieşire publică după anunţul de fuziune dintre Lafarge şi Holcim.

CITEŞTE ŞI CRH ajunge al treilea producător de ciment din lume, după achiziţia fabricilor Lafarge-Holcim. Tranzacţia a vizat şi România

Cifra de afaceri consolidată a Lafarge România a fost anul trecut de circa 200 de milioane de euro, iar pentru acest an este prognozată o creştere între 5 şi 8%, peste nivelul de creştere al pieţei, estimat de oficialul Lafarge la 3-6%. 

Elpreco a avut în 2013 o cifră de afaceri de 19,7 milioane de euro, în uşoară scădere faţă de rezultatele din 2012, de 20,7 milioane de euro, arată datele de la Ministerul Finanţelor. Compania avea în 2013 un număr de 456 de angajaţi.

Afacerile Ferrobeton s-au înjumătăţit în 2013 şi au ajuns la 3,5 milioane de euro, faţă de 7,7 milioane de euro în 2012. Compania avea la finele anului 2013 un număr de 65 de angajaţi.

Ce cumpără CRH 

Timp de câteva săptămâni, circa opt-zece producători şi fonduri de investiţii au vizitat fabricile Lafarge din România în timpul procesului de pregătire a fuziunii. Presa internaţională relata că producători din Turcia, Rusia sau de peste ocean ar fi interesaţi de activele LafargeHolcim, alături de fonduri de pensii şi investiţii. 

„Tot ceea ce este în proprietatea Lafarge în România, entităţile legale şi brandurile noastre fac parte din vânzare. În plus, managementul, personalul, clienţii, furnizorii, fac parte din obiectul vânzării. La sfârşitul acestei tranzacţii, care va avea loc probabil în cea de-a doua parte a lunii iulie, pentru că mai sunt câteva precondiţii de îndeplinit, Lafarge România va avea un nou acţionar şi îşi va transforma numele în ceva nou, pe care nu îl ştim încă”, a mai declarat şeful companiei.

CITEŞTE ŞI Şeful Lafarge România despre vânzarea către CRH: Toată lumea rămâne pe loc, nu se face niciun fel de disponibilizare

Pachetul de societăţi şi participaţii ale Lafarge vândute către CRH includ uzinele de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu Jiu, 16 cariere şi balastiere, 16 staţii de betoane, dar şi entităţile legale Lafarge Ciment (România) SA, Lafarge Comnord SA, Lafarge Betoane, Lafarge Betoane Agregate, lafarge RMX & Agresate, Sicim SA, Eco Gest SA, Recy-Eco Combustibil.

Lafarge are în România 1.000 de angajaţi, o capacitate de producţie de agregate de 3,5 mil. t/an şi o capacitate de producţie a cimentului de 4,9 mil. t/an.

Lafarge a investit în România circa 700 de milioane de euro, din care 81 de milioane de euro în ultimii cinci ani. Cea mai recentă investiţie a companiei este construcţia staţiei de coprocesare a deşeurilor in cadrul fabricii de la Medgidia, proiect co-finanţat prin FEDR. Valoarea totală a proiectului a fost de 9 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro finanţare europeană.

La nivel global, Lafarge a avut în 2013 o cifră de afaceri e 15,2 miliarde de euro, cu 64.000 de angajţi în 62 de ţări.

2015 pare un an mai bun pentru piaţa construcţiilor 

Piaţa construcţiilor a crescut anul trecut cu 5%, cu vânzări interne de 7,4 – 7,5 mil. tone, cu mult sub cifrele dinainte de criză, şi chiar sub cifrele din 2012, considerat un an bun. 

„Anul 2014 a fost un an complicat. Complicat macroeconomic, pentru că au fost două trimestr cu recesiune tehnică, cauzată în princila de scăderea lucrărilor de construcţii şi în special datorită scăderii lucrărilor de infrastructură. Au fost şi două aleger, cele pentru Parlamentul European şi cele prezidenţiale, care au îndreptat atenţia autorităţilor spre alte lucruri. Întotdeauna anii electorali sunt complicaţi pentru piaţa de construcţii”, mai spune Costin Borc. 

Oficialul Lafarge spune că anul 2015 pare un an bun. „Clienţii sunt mai opţimişti”, spune Borc, care estimează o creştere a pieţei de 3-6%, la vânzări sub 8 mil. tone. Speranţele sunt puse în lucrările mari de infrastructură. 

„Semne sunt. Vin clienţi să ne ceară oferte, vedem că se semnează contracte, cum e cel pentru Tîrgu-Mureş – Câmpia Turzii, faţă de ultimul an şi jumătate, când nu a început nicio lucrare. Încercăm să ne poziţionăm pe Tîrgu-Mureş-Câmpia Turzii”, mai spune Borc.

Lafarge este activă în construcţia autostrăzii Lugoj-Deva, pe loturile II şi III.

Te-ar mai putea interesa și
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) la uzina sa de la Valencia (Spania), transmite Reuters, relatează Agerpres....
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...