Laiki Marea Britanie avertizează că depozitele de peste 100.000 euro depind de resursele financiare

Cyprus Popular Bank (Laiki), care va fi închisă în cadrul acordului din Eurogroup, a informat clienţii de la sucursala din Marea Britanie că depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate, menţionând în acelaşi timp că sumele peste acest prag depind de capacitatea financiară a băncii.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 11:59
Laiki Marea Britanie avertizează că depozitele de peste 100.000 euro depind de resursele financiare

Depozitele eligibile de la Cyprus Popular Bank UK sunt protejate în limita a 100.000 de euro de către Mecanismul de Protecţie a Depozitelor din Cipru şi nu de programul similar din Marea Britanie, a informat instituţia de credit.

„Orice depozite deţinute peste limita de 100.000 de euro nu sunt acoperite. Asta înseamnă că dacă banca nu este capabilă să-şi respecte obligaţiile financiare, depozitele eligibile ale clienţilor sunt protejate până la un total de 100.000 de euro”, se arată într-o notificare postată pe site-ul băncii.

Sucursala britanică a anunţat că deponenţii pot face retrageri în funcţie de cum doresc, însă a admis că discută în continuare cu Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie, Banca Angliei şi grupul din Cipru, scrie BBC.

Laiki, a doua mare bancă din Cipru, urmează să fie închisă, în urma acordului dintre guvernul de la Nicosia şi statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro, condiţionat de restructurarea dură a sectorului bancar. Cea mai mare instituţie de credit, Bank of Cyprus, va fi restructurată.

Depozitele de până la 100.000 de euro de la Laiki sunt garantate şi vor fi transferate către Bank of Cyprus. Depozitele de peste 100.000 de euro vor fi transferate într-o bancă cu active neperformante.

La ambele bănci, depozitele peste limita de 100.000 de euro vor fi folosite de guvern pentru a obţine miliarde de euro necesare în procesul de restructurare. Nu este clar încă ce procentaj va trage statul din depozite.

Ministrul cipriot de Finanţe, Michalis Sarris, a declarat, marţi, că depozitele mari din băncile cipriote vizate de acordul cu Eurogroup vor înregistra pierderi care s-ar putea situa până la 40%, însă un procentaj nu a fost stabilit încă. Un purtător de cuvânt al guvernului a spus luni că rata s-ar putea situa la circa 30%.

Cyprus Popular Bank este prezentă în România prin intermediul Marfin Bank România, o subsidiară înregistrată în România şi cu capital propriu. Marfin are credite acordate de circa 370 milioane de euro şi depozite atrase de la clientelă de aproximativ 180 milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar.

Bank of Cyprus activează pe piaţa locală prin intermediul unei sucursale, care nu este societate înregistrată în România, şi are o cotă de piaţă în funcţie de active de 0,7%. Depozitele constituite la Bank of Cyprus România sunt garantate de fondul de garantare al depozitelor din Cipru, în limita a 100.000 de euro, pragul maxim la nivelul UE.

Bank of Cyprus a anunţat luni printr-o notă sucursalele şi filialele din străinătate că decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicată numai pentru depozitele constituite în Cipru.

„Ca urmare a deciziei Eurogroup din această dimineaţă (luni, n.r.), acest mesaj are ca scop să clarifice că orice tăiere a depozitelor Bank of Cyprus va fi aplicată numai depunerilor constituite în Cipru şi nu în altă ţară”, se arată într-un mesaj transmis de directorul general al Bank of Cyprus Group, Yiannis Kypri.

La finalul mesajului, Kypri notează că „la prima vedere” grupul va avea capacitatea să se restructureze singur şi va continua să fie liderul sistemului bancar din Cipru.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...