1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

EXCLUSIV Miliardarul Lakshmi Mittal ar fi cumpărat banca lui Dorinel Umbrărescu, cel mai mare asfaltator român

Banca lui Dorinel Umbrărescu ar fi fost vândută, iar dosarul trazacţiei se află în analiză la BNR, pentru aprobare, spun surse din piaţa bancară. Regele asfaltului încearcă de circa trei ani să vândă această instituţie de credit. Potrivit surselor ECONOMICA.NET, BRCI a fost vândută către una din băncile din sistemul bancar englez. Surse apropiate tranzacţiei spun că Lakshmi Mittal, fostul patron de la Sidex Galaţi, este cel care a cumpărat banca prin vehiculele sale financiare.

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a închis anul 2018 cu o pierdere de 9,2 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 6% faţă de anul 2017, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Din 2014, primul an complet de funcţionare al băncii, şi până anul trecut, BRCI a strâns pierderi de aproape 90 milioane de lei. Cu toate acestea, omul de afaceri român şi-a dorit să vândă această bancă (gândintă cândva ca o instituţie de credit a antreprenorilor români), iar instituţia de supraveghere BNR cu atât mai mult.

Potrivit unor surse avizate din sistemul bancar, BRCI a fost vândută către o bancă aparţinând sistemului bancar englez. De peste trei ani, Dorinel Umbrărescu dorea să îşi vândă banca fie şi doar la valoarea licenţei bancare, de circa 10 milioane de euro. Tranzacţia către o bancă înregistrată în Anglia şi care probabil nu are încă licenţă de funcţionare în România este cu atât mai valoroasă.

Surse din piaţa bancară din România şi din Londra atestă faptul că cel care a cumpărat Banca Română de Credit şi Investiţii (BRCI) este Lakshmi Mittal, proprietarul Mittal Steel, prin unul dintre vehiculele sale de investiţii cu origine londoneză. Lakshmi Mittal mai are încă acţiuni la Sidex Galaţi şi la operatorul portuar Comvex.

Dorinel Umbrărescu, cunoscut în special pentru construcţia de şosele, încearcă de câţiva ani să găsească un cumpărător pentru BRCI şi a închis toate sucursalele din teritoriu în anul 2016. În prezent, banca mai are o singură unitate teritorială, cea din Bucureşti, de pe Ştefan cel Mare.

Acum, firmele lui Dorinel Umbrarescu lucrează la Centura Bacău, care cuprinde primii kilometri de autostradă din Moldova şi la tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova - Piteşti, cunoscut ca Autostrada Ford. Acesta a mai finalizat şi alte tronsoane de autostradă, unul chiar înainte de termen.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO