LAPAR: Fermierii care au avut sisteme funcţionale de irigaţii şi nu şi-au irigat culturile nu vor primi despăgubiri

Fermierii care au avut sisteme funcţionale de irigaţii în zonă şi nu şi-au irigat culturile în acest an nu vor putea primi despăgubiri, a declarat, luni, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 17 aug. 2015, 18:44
LAPAR: Fermierii care au avut sisteme funcţionale de irigaţii şi nu şi-au irigat culturile nu vor primi despăgubiri

‘Cei care au sisteme de irigaţii în zonă şi acestea sunt funcţionale nu pot particpa la despăgubiri, aşa că nu mă interesează de ce nu au irigat. Statul a venit cu apa pe canal, a subvenţionat energia, dar ei nu au irigat. Este problema lor. La despăgubiri vor participa doar fermierii care din motive care nu au ţinut de ei au înregistrat calamităţi din cauza secetei. În Băcău, de exemplu, nu este niciun sistem funcţional de irigaţii’, a spus Baciu.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, declara, la sfârşitul lunii iunie a acestui an, că solicitările fermierilor pentru irigarea terenurilor agricole în acest an nu au depăşit 100.000 de hectare, deşi au fost contractate 330.000 de hectare, iar 823.000 ha erau efectiv pregătite pentru irigat.

Şeful LAPAR a cerut luni ministrului Agriculturii ca evaluarea care se face în teren privind pagubele înregistrate din cauza secetei să se realizeze pe fermieri şi exploataţie, punctual, şi nu pe zonă şi procentual.

‘Am găsit o înţelegere la minister ca evaluarea care se face în teren să se facă pe fermieri şi nu cum era procedeul mai demult, pe o anumită zonă şi într-un anumit procent, pentru că sunt situaţii diferite de la fermier la fermier şi de la exploataţie la exploataţie. În situaţia aceasta se poate face şi o evaluare corectă a pierderilor pe care le-am avut. Ceea ce nu ne mulţumeşte este că durează şi noi avem nevoie de acele resurse financiare. Nu ştim la ora aceasta la cât vor ajunge pentru că nu am putea spune că vom fi despăgubiţi cu 100, 200, 300 sau cu 1.000 de euro pe hectar. Nu ştim până când nu se termină evaluarea din teren pentru că dacă vrei să o faci cât mai corectă atunci te duci până la recoltare. Criteriile de evaluare depind şi acolo de zona de exploataţie. Este un lucru destul de complex dacă vrei să faci o treabă sănătoasă şi ajutorul pe care vrei să îl dai să îşi atingă scopul’, a mai spus Laurenţiu Baciu.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi-a exprimat regretul că nu a fost înfiinţat mai devreme un Fond Mutual, care ar fi putut prelua o parte din aceste probleme legate de despăgubiri.

‘Speram în înfiinţarea acestui fond mutual, care să preia o parte din aceste probleme. Nouă ne pare rău că nu am făcut înainte acest lucru. Dacă făceam acum doi sau trei ani eram poate la o discuţie cu Ministerul Agriculturii, dar aveam alt subiect şi nu cel de despăgubire a calamităţilor’, a adăugat şeful LAPAR.

Ministrul Agriculturii a precizat că persoanele fizice care vor avea pierderi din cauza secetei nu vor plăti în acest an impozit pe norma de venit.

Potrivit unei statistici realizată de LAPAR, în acest an la nivel naţional producţiile la păioase ar fi compromise în proporţie de 30-40% în unele judeţe, iar culturile de primăvară ar fi afectate în proporţie de 50% la floarea soarelui, de 60 – 100% la porumb şi de 60-65% la cultura de soia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...