Laptopurile clasice îşi trăiesc ultimii ani de viată. Producătorii se axează pe dispozitivele convertibile

După anii de creştere agresivă, piaţa românească de laptopuri va cunoaşte anul aceste un declin destul de important, influenţat puternic de segmentul tabletelor care continuă procesul ascendent şi un nou segmet care îmbină cele două dispozitive.
Economica.net - sâm, 26 oct. 2013, 16:45
Laptopurile clasice îşi trăiesc ultimii ani de viată. Producătorii se axează pe dispozitivele convertibile

“Piaţa de laptopuri din România a suferit modificări destul de mari în ceea ce priveşte segmentul de preţ de sub 1000 de euro. Asistăm pentru prima oară la o scădere a pieţei, dar segmentul premium de peste 1.000 de euro este destul de stabil. Per total piaţa în acest an este undeva la -10% şi probabil o să atingă un volum de 420.000 – 425 .000 de unităţi  vândute, dar scăderea mai mare vine din segmentul mediu şi low unde este mult mai accentuată”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lucia Rădulescu Country Head SONY pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Potrivit acestuia, tabletele în mod cert au canibalizat sau au concurat pe buzunarul consumatorului, iar zona de laptopuri direct afectată este cea de netbook-uri sau dispozitivele cu diagonale mici.

“Principalul factor al dinamicii acestui segment este dat de criza economică şi decizia de investiţie a puţinilor bani rămaşi, tableta având şi anumite beneficii în ceea ce priveşte uşurinţa de utilizare şi costul de achiziţie. Pe de altă parte credem că exista şi utilizatori care vor să se bucure de beneficiile unei tablete şi puterea de calcul a unui PC”, a mai spus Rădulescu.

SONY a lansat pe piaţa românească noua gamă de laptopuri convertibile “Fit multi-flip” şi cea mai subţire tabletă din lume cu Windows 8, VAIO Tap 11.

“Produsele lansate azi se adresează segmentului care doresc device-uri premium, iar ambiîiile noastre de vânzare până la finalul anului sunt de 5% din totalul pieţei, iar în ceea ce priveşte laptopurile premium ţinta noastră este să fim principalul jucător din România. Credem că trendul negativ al pieţei laptopurilor şi cel foarte pozitiv al tabletelor ne dă un semnal ca apetitul românilor pentru tehnologie este foarte mare. De aceea am venit cu aceste noi modele care combină foarte bine beneficiile tabletei cu puterea de calcul şi de stocare ale unui PC”, a mai spus reprezentantul SONY.

Noile laptopuri VAIO Fit multi-flip

Datorită construcției speciale a carcasei de aluminiu, laptop-ul oferă utilizatorilor trei moduri de lucru: modul PC, modul tabletă și modul Viewer.

VAIO Fit multi-flip PC trece rapid din modul PC în modul Viewer, astfel încât utilizatorii vor folosi ecranul tactil, echipat cu tehnologia TRILUMINOS pentru a partaja conținul disponibil. Din modul Viewer se poate face tranziția către modul tabletă, prin simpla rotire a ecranului.

Ecranul tactil Full HD cu tehnologia TRILUMINOS oferă o experiența de vizionare cu o paletă largă de culori reale, inclusiv nuanțe de roșu și verde smarald, greu de reprodus.

Noul Sony VAIO Fit multi-flip sunt echipate cu noua generaţie de procesoare Intel Core plăci video NVIDIA, camere foto de 8 megapixeli cu senzor de imagine ‘Exmor RS pentru PC’  surprinde imagini clare, chiar și în condiții de iluminare slabă.

Sony VAIO Fit multi-flip va fi disponibil în România din luna noiembrie, în variantele 33.7cm (13.3”) și 39.5cm (15.5”).

Cea mai subţire tabletă cu Windows 8

VAIO  Tap 11 este o tabletă PC cu Windows 8, care vine echipată cu cele mai noi procesoare Intel și stocare SSD.

Noul model vine echipat cu un ecran Full HD de 29,4 cm (11,6”), care beneficiază de tehnologia TRILUMINOS pentru dispozitive mobile. Calitatea imaginilor oferită de această tehnologie îmbunătățește experiența utilizatorilor în activități precum navigarea pe web și retușarea imaginilor în aplicațiile de editare foto. 

VAIO Tap 11 vine cu o tastatură wireless care se poate fixa pe ecranul dispozitivului în momentul în care nu este utilizat, oferind o protecție sporită. Device-ul va fi disponibil în România din luna noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...