Laserul de la Măgurele va fi operaţional la finele anului viitor – Orban

Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operaţional la sfârşitul anul viitor, a declarat marţi premierul Ludovic Orban, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 10 dec. 2019, 11:00
Laserul de la Măgurele va fi operaţional la finele anului viitor - Orban

„Scopul principal al prezenţei noastre aici este acela de a identifica cele mai bune căi prin care Guvernul poate să susţină activitatea institutului şi să contribuie la fructificarea prezenţei, practic, al laserului cu cea mai mare putere din lume în România şi la folosirea tuturor rezultatelor cercetării care vor fi efectuate aici. Am discutat despre stadiul realizării proiectului. M-a informat că la finele anului viitor laserul va fi operaţional şi că vor putea începe experimentele. (…) Interesant este ca în ce măsură parteneri privaţi sau publici din alte ţări să poată să efectueze experimente”, a afirmat şeful guvernului, care a vizitat platforma de la Măgurele a proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics, dezvoltat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Orban a subliniat că a fost interesat foarte mult care sunt domeniile care pot conduce la aplicarea cercetărilor efectuate.

„Sunt multiple domenii în care pot fi aplicate rezultatele cercetării. Am întrebat de posibilitatea accesului companiilor româneşti şi al entităţilor româneşti care vor să efectueze aici cercetări, experimente, pentru a putea să obţinem rezultate care să poată să fie aplicate, astfel încât să putem să sprijinim dezvoltarea aplicării rezultatelor cercetărilor şi prin intermediul companiilor şi entităţilor din România. La ora actuală, există o finanţare pentru activitatea centrului. În măsura în care este nevoie de susţinere de la Guvern pentru proiecte sau pentru rezolvarea unor probleme care pot apărea, Guvernul este practic gata să susţină orice fel de nevoie de resurse financiare. Dar din ceea ce am discutat cu domnul director, există o finanţare europeană pentru acest proiect, care asigură finanţarea pe o perioadă de timp, inclusiv după intrarea efectivă în operare, urmând ca ulterior să existe un plan de finanţare. (…) Sunt convins că nu vor exista probleme de finanţare”, a menţionat premierul.

Potrivit acestuia, dezvoltarea României trebuie să se bazeze în primul rând pe cercetare-inovaţie.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că nu există niciun risc să fie returnaţi banii europeni.

„Întregul centru va fi funcţional, operaţional anul viitor, laserul de mare putere, marele echipament, aranjamentele experimentale, exceptând acest echipament care se numeşte fascicul gama, care va fi gata de-abia la sfârşitul anului 2022. Ne afectează (întârzierea – n.r.) că experimentele care se vor face cu echipamentul gama vor începe în 2023. (…) În ianuarie 2020 vor începe experimentele cu fascicol laser gradual, laserul este deplin funcţional şi operaţional. Aranjamentele experimentale vor intra gradual”, a precizat Nicolae Zamfir.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...