Laufer: Am semnat memorandumuri pentru întărirea cooperării între România şi Egipt. Agricultura şi IMM-urile, printre principalele sectoare

Agricultura şi IMM-urile s-au numărat printre principalele sectoare pentru care au fost semnate memorandumuri de cooperare între România şi Egipt, a anunţat vineri ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, după întâlnirea din cadrul Comitetului Mixt de cooperare economică româno-egipteană.
Economica.net - vin, 28 iul. 2017, 16:44
Laufer: Am semnat memorandumuri pentru întărirea cooperării între România şi Egipt. Agricultura şi IMM-urile, printre principalele sectoare

‘Ne dorim să avem o relaţie care să se bazeze pe experienţă comună, dar şi pe o colaborare, o cooperare mai puternică între mediul de afaceri din România şi mediul de afaceri din Egipt. În acest sens vă pot spune că am semnat deja anumite memorandumuri pentru întărirea cooperării între cele două ţări, iar principalele sectoare au fost în agricultură, în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, deci mediul de afaceri, şi modalităţi pentru a facilita investiţiile din România către Egipt şi din Egipt către ţara noastră’, a spus Ilan Laufer.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, în marja sesiunii Comitetului Mixt cei doi demnitari au semnat Memorandum-ul de Înţelegere privind promovarea investiţiilor reciproce şi Memorandum-ul de Înţelegere şi Cooperare în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, ambele între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din România şi Ministerul Industriei, Comerţului din Republica Arabă Egipt.

De asemenea, au mai fost semnate şi: un Memorandum de Înţelegere şi Cooperare în domeniul agriculturii, un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea comercială între CN Administraţia Portului Maritim SA Constanţa şi Autoritatea Portuară din Alexandria, un Memorandum de Înţelegere şi Cooperare în domeniul apelor.

Ministrul Ilan Laufer a menţionat că întrunirea Comitetului Mixt de cooperare economică româno-egipteană are loc după o perioadă de şapte ani.

În cadrul discuţiilor s-au abordat teme precum problematica colaborării economice, comerciale şi investiţionale între cele două state, identificarea şi dezvoltarea de proiecte comune în domenii precum: producţia de maşini agricole, vagoane, locomotive, industria electrotehnică, petrochimică, a cimentului, cooperarea în domeniul investiţiilor, a resurselor de apă, a comunicaţiilor şi a tehnologiei informaţiilor, a transportului, cooperării la nivelul IMM-urilor, a turismului, sănătăţii şi a produselor farmaceutice şi altele. De asemenea, au fost convenite direcţii de cooperare în domeniul cercetării şi al tehnologiilor de vârf, al educaţiei, cooperarea pentru dezvoltarea coridoarelor energetice, precum şi identificarea mecanismelor prin care companiile din România şi Egipt să realizeze proiecte comune de cooperare în România, în Egipt şi pe terţe pieţe.

Ilan Laufer a precizat, cu această ocazie, că din anul 2012 Egiptul a devenit unul dintre cei mai importanţi parteneri pentru România din zona Orientului Mijlociu şi din Africa, iar schimbul dintre cele două ţări a ajuns la 900 de milioane de dolari în anii 2014-2015. El a mai afirmat că în noiembrie va fi prezent în Egipt pentru a împărtăşi experienţa României şi pentru a identifica noi oportunităţi.

Totodată, cu această ocazie, ministrul Ilan Laufer şi oaspetele egiptean – ministrul Sahar Nasr au deschis lucrările Forumului de afaceri bilateral la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, prilej cu care oamenii de afaceri din România şi Egipt au avut ocazia identificării de proiecte, oportunităţi de afaceri şi investiţionale reciproce, astfel încât să fie create premisele dezvoltării şi diversificării schimburilor comerciale bilaterale.

În primele cinci luni ale anului 2017, volumul total al schimburilor comerciale română-egiptene a fost de 186,5 milioane dolari, în scădere cu 37,2% faţă de anul anterior, înregistrându-se un sold pozitiv de 88 milioane dolari. Exporturile româneşti au totalizat 137,4 milioane dolari, în scădere cu 43,6%, iar importurile 49,1 milioane dolari, în scădere cu 7,8%.

La sfârşitul lunii iunie 2017 erau înregistrate în România 1.773 societăţi comerciale cu participare egipteană la capitalul social, valoarea totală capitalului social subscris în România fiind de 42,4 milioane USD (conform ONRC).

Anul trecut, exporturile româneşti au atins 579,5 milioane dolari, în scădere cu 26,2% faţă de perioada similară a anului 2015, când au fost de 785,2 milioane dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...