Laufer: Beneficiarii Start-Up Nation care nu au credit-punte trebuie să aştepte rectificarea bugetară pentru demararea afacerii

Beneficiarii programului Start-Up Nation, care au luat un credit-punte de la una dintre băncile partenere, pot începe implementarea proiectelor, însă cei care au optat pentru cerere de plată sau rambursare trebuie să aştepte rectificarea bugetară, moment în care creditele de angajament se vor transforma în credite bugetare, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 10:02
Laufer: Beneficiarii Start-Up Nation care nu au credit-punte trebuie să aştepte rectificarea bugetară pentru demararea afacerii

‘Din punctul meu de vedere, al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi al Guvernului, au fost discuţii pentru partea de credite de angajament să fie transformate în credite bugetare în conformitate cu gradul de contractare pe care îl avem. Vă pot spune că discuţiile cu Finanţele au decurs bine şi ne-au asigurat de buna desfăşurare a programului Start-Up Nation, ca să nu existe niciun fel de dubii în acest sens’, a precizat Laufer.

El a arătat că au fost depuse 19.296 de dosare în cadrul acestui program şi, la acest moment, 4.424 de dosare au fost verificate, 3.330 de dosare deja sunt admise şi au primit înştiinţare în acest sens, 552 de dosare sunt în clarificări şi 542 de dosare au fost respinse. Gradul de respingere este de 12%.

Întrebat ce îi răspunde preşedintelui Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, care s-a arătat îngrijorat, luni, că nu sunt bani pentru beneficiarii Start-Up Nation, în lipsa unei rectificări bugetare, Laufer a precizat că ministerul depune toate eforturile ca acest program să funcţioneze bine şi să se încadreze în termenul propus.

‘I-am răspuns şi în privat (lui Florin Jianu – n. r.) şi nu asta este problema. Atunci când lansezi o asemenea afirmaţie, problema este că se creează o stare de nesiguranţă, adică celor cărora aplică evident că la fiecare gen de informaţie de acest fel vehiculată cred că nu le pică foarte bine. Dorinţa mea este să-i asigurăm pe toţi cei care au aplicat că acest minister depune toate eforturile şi toate resursele de care dispune ca acest program să funcţioneze bine şi să ne încadrăm şi în termenul propus’, a replicat Laufer.

El a subliniat că a primit asigurări de la Ministerul de Finanţe că la rectificare programul va primi toţi banii necesari.

‘Finanţele m-au asigurat că vom transforma creditele de angajament în credite bugetare ca să putem implementa programul. Nu ştiu dacă toată suma, noi am cerut 1,2 miliarde de lei, dar eu vreau să fiu foarte transparent. Circa 50% din dosare se vor duce pe credit-punte, iar acele sume care vor fi pe credit-punte le putem amâna la următoare rectificare. Deci, la această rectificare important pentru noi este să avem bani transformaţi din credite de angajament în credite bugetare suficient de mult încât să plătim ce avem noi de plată ca şi minister, adică ce nu se implementează prin partenerii noştri de implementare. Şi am garanţia că acest lucru se va întâmpla’, a adăugat ministrul.

Totodată, când i s-a spus că unii antreprenori au primit sfaturi de la agenţiile din teritoriu să nu se grăbească cu plăţile pentru că nu sunt bani, Laufer a răspuns: ‘Colegii mei din teritoriu fac un lucru extraordinar, încearcă să echilibreze situaţia, fac tot ce depinde de ei şi salut acest lucru’.

‘Cei care au credit-punte deja pot începe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plată sau pe rambursare, adică cei care nu au optat pentru credit-punte, au nevoie să aştepte până în momentul rectificării, ceea ce este perfect adevărat’, a continuat el.

Întrebat dacă în octombrie va avea loc rectificarea bugetară, oficialul MMACA a răspuns: ‘Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că da, dar nu este ceva ce pot eu să anunţ, pentru că nu ştiu’.

‘Lucrul acesta (rectificarea – n.r.) se va întâmpla probabil curând. Nu este nici decizia mea şi nici nu pot să-mi asum aşa ceva. Este o decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose şi dânsul mă gândesc că va anunţa acest lucru într-un timp destul de scurt. În momentul în care va anunţa, noi ne vom pregăti pentru rectificare să transformăm creditele de angajament în bugetare şi în acel moment inclusiv cei care nu au credit-punte se pot apuca de implementare. În acest sens colegii mei (din teritoriu – n.r.) le-au spus să mai aştepte puţin’, a explicat ministrul.

Partenerii de implementare, de la care antreprenorii pot accesa credite-punte, sunt băncile CEC Bank, Banca Transilvania şi BCR.

Bugetul pentru acest an al programului este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei din fonduri europene şi 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat.

‘În acest moment avem în buget cei 500 de milioane de lei din fonduri europene, sunt credite bugetare, şi o să avem nevoie de întreaga diferenţă pentru cei care implementează planul de afaceri pe baza cererii de plată sau rambursare, iar pe aceia o să-i avem. Am primit garanţii de la Finanţe chiar de 2-3 ori consecutiv la discuţiile avute în ultima perioadă că acest lucru este aprobat’, a mai spus Laufer.

El a subliniat că banii pot fi plătiţi către beneficiari în trei tranşe, conform procedurii, tranşe care se pot întinde pe doi ani, respectiv 2017 şi 2018, în funcţie de dorinţa beneficiarului.

‘După evaluare vom avea o situaţie clară cu privire la câţi bani vom avea nevoie la rectificare pentru plăţile care se vor face în 2017 şi avem posibilitatea ca diferenţele să le achităm în 2018 în cazul în care nu cheltuim banii în 2017, aceasta este procedura’, a completat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), şi-a exprimat îngrijorarea că Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câştigătoare în programul Start-Up Nation, pentru că nu a existat o rectificare bugetară în luna august.

‘Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic şi normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului’, a spus Jianu.

Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

‘Ministerul (pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – n. r.) ar trebui să spună zilnic şi asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre, unii întreprinzători îmi spun că nici măcar nu au primit un semn în acest sens. De asemenea, ar trebui să existe paşi asumaţi din partea Guvernului în ceea ce priveşte plăţile, pentru că s-au semnat nişte contracte, iar semnarea nu ştim dacă a continuat, nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi, nu am văzut proiecte demarate’, a continuat Jianu.

El a mai spus că o rectificare bugetară ar putea să aibă loc abia în luna octombrie.

‘Suntem deja la începutul lunii septembrie şi am înţeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile şi pensiile, investiţiile sunt la un minim istoric’, a susţinut Jianu.

Te-ar mai putea interesa și
Armata rusă anunţă retragerea trupelor sale din Insula Şerpilor
Armata rusă anunţă retragerea trupelor sale din Insula Şerpilor
Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după......
BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
BCE va cere băncilor să includă riscul de recesiune în calculele lor
Banca Centrală Europeană intenţionează să ceară creditorilor din zona euro să includă o posibilă recesiune în planurile ...
IEA: Capacităţile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050
IEA: Capacităţile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050
Capacităţile globale de producţie a energiei nucleare trebuie să se dubleze până în 2050, pentru a fi atinse ţintele ...
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de la lansarea din 2019
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de ...
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind ...