Laura Codruţa Kovesi prezintă raportul de activitate al DNA pe 2014

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, prezintă marţi bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2014, la eveniment urmând să participe preşedintele Klaus Iohannis şi şefii instituţiilor din justiţie.
Economica.net - mar, 24 feb. 2015, 04:35
Laura Codruţa Kovesi prezintă raportul de activitate al DNA pe 2014

Şeful statului a anunţat că va lua parte la eveniment, precizând că va susţine, cu această ocazie, necesitatea depăşirii ‘definitive’ a situaţiilor în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi.

‘Voi participa la prezentarea bilanţului DNA şi voi sublinia din nou că trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei’, a scris, luni, Iohannis pe Facebook.

El a adăugat că, treptat, România devine model şi inspiraţie pentru alte ţări în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, arătând că a constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucureşti a preşedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev, scrie Agerpres.

Activitatea DNA a fost marcată în 2014 de numărul mare de dosare deschise şi de arestări, printre cele mai importante anchete fiind cazul cunoscut sub numele de Microsoft în care s-a cerut în premieră ridicarea imunităţii în acelaşi timp pentru 9 foşti miniştri.

Tot o premieră a fost şi reţinerea şi ulterior arestarea preventivă a şefului DIICOT, Alina Bica, şi a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, dar şi a unui număr mare de preşedinţi de Consilii Judeţene, cercetaţi, reţinuţi sau trimişi în judecată.

O altă premieră a fost ancheta privind fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier, cu un prejudiciu în sarcina Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. În dosar sunt implicaţi şi parlamentari, printre care şi Viorel Hrebenciuc, dar şi judecători şi oameni de afaceri.

Potrivit unor statistici preliminare, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, erau deja trimişi în judecată peste 900 de inculpaţi şi tot atâţia condamnaţi definitiv şi dispuse măsuri asiguratorii pentru sume de bani şi bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, în 29 ianuarie, cu ocazia bilanţului IGPR, că în 2014 au fost înregistrate peste 4.900 de dosare penale şi că în prezent sunt în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui număr de 86 de procurori.

‘Avem în jur de 110 procurori în DNA, dar 25 dintre ei participă în şedinţele de judecată. Deci vedeţi o încărcătură foarte mare de dosare repartizate unui număr mic de procurori. De aceea, rolul pe care îl au poliţiştii judiciari în cadrul DNA este extrem de important’, a precizat Kovesi, la bilanţul activităţii Poliţiei Române.

Kovesi a menţionat că numărul plângerilor şi al denunţurilor a crescut cu circa 50% faţă de anii anteriori.

‘(…) Dacă atunci ne bazam foarte mult pe sesizări primite de la instituţii publice sau servicii de informaţii, în 2014 peste 80% din dosarele DNA au fost deschise în urma sesizărilor venite de la cetăţeni, instituţii private, altele decât cele de informaţii. Cred că împreună trebuie să continuăm şi să ne exercităm profesia în aşa fel încât aceste aşteptări să nu fie înşelate. Din partea DNA veţi avea tot sprijinul, suntem deschişi la colaborarea cu toate instituţiile, în special cu Poliţia Română, vă asigur de tot sprijinul nostru în ceea ce faceţi’, spunea Codruţa Kovesi.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...