1EUR = 4.8583 RON | Bucureşti 28 º

Extern

Laurent Fabius: Marile puteri 'nu sunt departe de un acord' privind dosarul nuclear iranian

Marile puteri nu sunt departe de un acord cu Teheranul privind dosarul nuclear iranian, a declarat luni șeful diplomației franceze Laurent Fabius, relatează AFP.

11 noi, 2013 | Agerpres

'Nu suntem departe de un acord cu iranienii, dar nu am ajuns acolo încă', a afirmat ministrul de externe francez pentru radio Europe 1, dând asigurări că marile puteri sunt 'absolut de acord' cu privire la termenii negocierii. 'Este evident că au fost progrese, dar nu a fost posibil să se meargă până la capăt' la Geneva, unde iranienii și marile puteri s-au separat sâmbătă după trei zile de discuții intense, a subliniat Laurent Fabius.

'Negocierile continuă, există un text care se află pe masă și care a fost acceptat de (Grupul) 5+1' (SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie, China și Germania), dar există două sau trei puncte care sunt în continuare dificile', a menționat el. Fabius a citat cazul reactorului iranian cu apă grea de la Arak, care produce plutoniu ce ar putea fi utilizat la fabricarea bombei atomice.

'Spunem că trebuie date dispoziții pentru ca acest reactor să nu poată fi activat cum era prevăzut și să nu producă o bombă', a subliniat șeful diplomației franceze.

El a evocat de asemenea problema crucială a îmbogățirii uraniului, aflată în centrul negocierilor. 'Îmbogățit la 3% sau 5%, aceasta nu reprezintă o dificultate. Când este la 20%, atunci este posibil să se ajungă foarte rapid la 90%' și să fie utilizat în scopuri militare, a explicat ministrul francez.

'Întrebarea care se pune este ce vor face iranienii cu stocul de uraniu îmbogățit la 20% de care dispun deja. Suntem de acord cu partenerii noștri să spunem că acest stoc trebuie desființat și readus la 5%', a afirmat el.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO