Laurent Fabius: UE va suspenda primele sale sancţiuni care vizează Iranul „în decembrie”

UE va suspenda primele sale sancţiuni care vizează Iranul "în decembrie", a anunţat luni ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, în opinia căruia, acordul asupra programului nuclear iranian va împiedica Teheranul "să facă orice şi oricând" în materie de îmbogăţire a uraniului, relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 12:41
Laurent Fabius: UE va suspenda primele sale sancţiuni care vizează Iranul

Unele sancţiuni vor fi suspendate începând din „luna decembrie”, a declarat şeful diplomaţiei franceze pentru postul de radio Europe 1. O reuniune a UE la nivel de miniştri de Externe va avea loc „în câteva săptămâni”, a spus el. Suspendarea sancţiunilor UE va fi „limitată, direcţionată şi reversibilă”, a adăugat el, fără să precizeze domeniile vizate. „Partea americană va proceda la fel”, a amintit Laurent Fabius.

Intervievat în legătură cu respingerea acordului de către Israel şi dacă există temeri de atacuri preventive ale statului evreu, Fabius a răspuns că „la acest stadiu nu, pentru că nimeni nu le va înţelege”.

Referitor la posibilitatea acordată pentru prima dată Iranului de a îmbogăţi uraniu, deşi toate rezoluţiile ONU din ultimii şase ani solicită Teheranului să suspende această activitate, Laurent Fabius a subliniat că ea va fi reglementată mai clar pe viitor.

„Ambele părţi garantează un program de îmbogăţire, care nu este acelaşi lucru cu un drept de îmbogăţire, în termeni care sunt mutual conveniţi. Aceasta înseamnă că (Iranul) nu poate să facă orice şi oricând, există limitări clare”, a explicat el.

Potrivit acordului încheiat în acest weekend la Geneva între Iran şi cele şase puteri însărcinate cu dosarul nuclear iranian (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), Teheranul nu va putea să îmbogăţească uraniu peste 3,5% sau 5%. Stocul său de uraniu îmbogăţit la un nivel de până la 20% va fi neutralizat.

Îmbogăţirea până la un nivel de 90% permite fabricarea unei bombe nucleare.

Teheranul revendică dreptul de a îmbogăţi uraniu în scopuri civile. Totuşi, Iranul dispune doar de o singură instalaţie, la Bushehr, alimentată cu combustibil de Rusia. Potrivit experţilor, sunt necesare 50.000 de centrifuge de îmbogăţire a uraniului până la nivelul de 3,5% pentru a alimenta o centrală. În prezent, Iranul deţine 19.000.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...